Acasă Externe Agenda Europeana Comisia Europeană prezintă un set de măsuri pentru consolidarea drepturilor cetățenilor UE

Comisia Europeană prezintă un set de măsuri pentru consolidarea drepturilor cetățenilor UE

DISTRIBUIȚI

170728 – 07122023 – Pentru a marca a 30-a aniversare a cetățeniei UE, Comisia Europeană a prezentat un pachet de măsuri pentru consolidarea drepturilor care decurg din cetățenia UE în întreaga Uniune. Persoanele care dețin cetățenia unui stat membru se bucură de un set de drepturi și beneficii diferite de cele conferite de calitatea de cetățean al unui anumit stat membru, inclusiv dreptul la liberă circulație, protecție consulară și de a participa activ la procesele democratice.

Raportul din 2023 privind cetățenia UE evidențiază progresele înregistrate în materie de consolidare și promovare a drepturilor cetățenești, a valorilor comune și a participării democratice în UE de la publicarea, în 2020, a ultimului raport pe aceeași temă.

Comisia propune modificarea normelor stabilite în temeiul Directivei privind protecția consulară pentru a proteja și a sprijini cetățenii UE aflați în străinătate în perioade de criză. Această propunere a fost elaborată în cooperare cu Înaltul Reprezentant, sub a cărui autoritate lucrează SEAE și delegațiile UE în țările terțe. Ca parte a pachetului, Comisia prezintă și noi orientări privind dreptul la liberă circulație, un ghid de bune practici electorale pentru cetățenii cu handicap, un compendiu de practici pentru votul electronic, precum și un ghid privind cetățenia UE.

Ce se are în vedere pentru consolidarea drepturilor asociate cetățeniei UE

Printre inițiative, Comisia propune revizuirea Directivei privind protecția consulară a Uniunii astfel încât cetățenii UE aflați într-o țară terță în care țara lor de origine nu are consulat sau ambasadă să fie mai bine protejați și să își poată cere mai ușor drepturile. Prin urmare, cetățenii UE ar trebui să aibă posibilitatea de a obține informații mai clare și de a-și exercita drepturile la asistență și protecție. Propunerea de astăzi include măsuri prin care se urmărește:

  • simplificarea procedurilor și utilizarea optimă a rețelei internaționale de delegații ale UE, ambasade și consulate ale statelor membre pentru a-i ajuta mai eficient pe cetățenii aflați în dificultate;
  • consolidarea măsurilor de pregătire și răspuns în situații de criză, inclusiv prin derularea de exerciții periodice de simulare a unei crize consulare și prin pregătirea planurilor de criză consulară, cu o evaluare a riscurilor posibile și o estimare a cetățenilor UE prezenți în fiecare țară;
  • trimiterea de echipe comune de experți consulari pentru consolidarea personalului diplomatic și consular în timpul crizelor.

Orientările revizuite privind libera circulație caută să ajute autoritățile statelor membre și instanțele naționale să aplice în mod corect normele UE privind libera circulație

Versiunea din 2009 a orientărilor a fost actualizată în special pentru a reflecta evoluțiile din jurisprudența Curții Europene de Justiție, ținând seama de diversitatea familiilor. Noile orientări oferă interpretări juridice și practice și exemple de întrebări esențiale privind drepturile la liberă circulație.

În conformitate cu articolul 25 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, Comisia prezintă, o dată la trei ani, rapoarte privind aplicarea dreptului la nediscriminare și a drepturilor cetățenești ale Uniunii. Ultimul raport intermediar  a fost publicat în 2020, împreună cu o comunicare intitulată Raportul din 2020 privind cetățenia Uniunii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.