Acasă Anchete Justitie ICCJ sesizează Curtea Constituțională înainte de promulgarea legii care echivalează cu evadarea...

ICCJ sesizează Curtea Constituțională înainte de promulgarea legii care echivalează cu evadarea sustragerea de la executarea pedepsei

DISTRIBUIȚI

170727 – 07122023 – Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), constituită în Secţii Unite, a decis sesizarea Curţii Constituţionale a României pentru controlul constituţionalităţii Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal (PL-x nr. 675/2023), înainte de promulgare.

Potrivit unui comunicat, sesizarea de neconstituționalitate privește prevederile actului normativ indicat, în ansamblul său, Secțiile Unite apreciind că ar fi încălcate prevederile art. 1 alin. (5) privind principiul legalității, art. 21 alin. (3) din Constituția României cu privire la dreptul la un proces echitabil coroborat cu prevederile art. 23 alin. (2) privind dreptul la libertate individuală, precum şi art. 15 alin. (1) şi (2) din Constituție privitor la neretroactivitatea legii.

După redactare, hotărârea pronunțată de Secțiile Unite va fi publicată în format integral pe pagina de Internet a Înaltei Curți de Casație și Justiție – www.iccj.ro.

Luni, 27 noiembrie 2023, Camera Deputaţilor, în calitate de Cameră decizională, a adoptat proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal (PL-x nr. 675/2023).

Anterior, ministrul Justiției, Alina Gorghiu, anunțase că Senatul a adoptat proiectul de lege al Ministerului Justiției prin care persoanele condamnate la pedeapsa detențiunii pe viață sau la închisoare și care nu se predau autorităților în termen de 7 zile vor fi pedepsite și pentru infracțiunea de ”evadare” și a cerut Camerei Deputaților o procedură de urgență pentru adoptarea proiectului.

În ședința din 12 octombrie 2023, Guvernul României a adoptat Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, care prevede modificarea și completarea Codului Penal în sensul înăspririi pedepselor pentru sustragerea de la executarea unor pedepse privative de libertate. Modificarea a fost fundamentată pe existența unui număr semnificativ de cazuri în care persoane față de care s-a dispus o pedeapsă definitivă privativă de libertate continuă să se sustragă de la executarea pedepsei.

Astfel, conform propunerilor de modificare și completare a Legii nr. 286/2009 privind Codul Penal, sustragerea de la executarea unei astfel de pedepse este asimilată evadării dacă persoana condamnată la o astfel de pedeapsă nu se prezintă la organul de poliție în termen de șapte zile de la data la care a rămas definitivă hotărârea prin care s-a dispus executarea pedepsei. În cazul hotărârilor care au rămas definitive anterior intrării în vigoare a noilor reglementări termenul acesta de șapte zile curge de la data la care forma completată și modificată a Legii va intra în vigoare.

O altă modificare se referă la pedeapsa aplicată pentru infracțiunea de evadare, care se va adăuga la pedeapsa rămasă neexecutată la data evadării.

De asemenea, structurile Ministerului Afacerilor Interne care pun în executare ordinul de dare în urmărire conform Codului de procedură penală vor sesiza organele de urmărire penală competente să efectueze urmărirea penală cu privire la infracțiunile prevăzute în forma modificată și completată a Legii nr. 286/2009 privind Codul Penal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.