Acasă Economie Discuții cu reprezentanții Lockheed Martin despre transferul de tehnologie în România

Discuții cu reprezentanții Lockheed Martin despre transferul de tehnologie în România

DISTRIBUIȚI

170712 – 06122023 – În cadrul vizitei de lucru în Statele Unite ale Americii, prim-ministrul Guvernului României, Marcel Ciolacu, a avut o întrevedere cu reprezentanții conducerii Comitetului pentru forțe armate din Camera Reprezentanților, co-președinții Mike Rogers și Adam Smith, cărora le-a mulțumit pentru nivelul excelent al dialogului politic bilateral, precum și pentru contribuția Congresului Statelor Unite ale Americii la consolidarea Parteneriatului Strategic dintre România și SUA. Premierul a subliniat, totodată, importanța dezvoltării și aprofundării acestui Parteneriat pe toate dimensiunile sale de cooperare, în special în domeniile apărării, securității, energiei, comerțului și investițiilor.

Șeful Guvernului României a discutat cu reprezentanții conducerii Comitetului pentru forțe armate din Camera Reprezentanților despre situația din regiunea Europei de Est, respectiv evoluțiile de securitate din regiunea Mării Negre, dar și din Orientul Mijlociu. Dialogul a vizat și sprijinul României pentru Ucraina și Republica Moldova,  consolidarea posturii NATO în regiunea Mării Negre, nevoia susținerii creșterii prezenței militare a SUA în România, precum și oportunitățile bilaterale în domeniul apărării.

În cadrul discuțiilor cu congresmenii americani, a fost subliniată importanța deciziilor Summit-ului NATO de la Vilnius (iulie 2023) pentru securitatea și stabilitatea flancului estic al Alianței.

De asemenea, premierul Marcel Ciolacu a avut o întrevedere și cu reprezentanții companiei Lockheed Martin (un jucător important în piața globală de apărare), cu care a discutat despre colaborarea pentru evaluarea și dezvoltarea capabilităților din industria națională de apărare, în special prin transfer de tehnologie.

În septembrie 2022 o delegație a companiei Lockheed Martin, condusă de vicepreședintele pentru afaceri internaționale, Raymond Piselli, s-a întâlnit la sediul Guvernului cu premierul de atunci Nicolae Ciucă, prilej cu care a fost anunțată lansarea în România a investiției companiei americane în domeniul dezvoltării-cercetării în domeniul inteligenței artificiale. Rezultatele cercetării, care va fi realizată în cadrul colaborării dintre Laboratorul de Cercetare și Leadership în Știință, Tehnologie și Inginerie al Lockheed Martin și Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca,  vor fi aplicate în domeniul securității naționale și cel al științelor mediului.

Cu aceeași ocazie, a fost analizat stadiul implementării programelor de înzestrate derulate prin intermediul Lockheed Martin, atât în privința avioanelor multirol, precum și a sistemelor de apărare anti-rachetă.

În 2017, premierul Mihai Tudose a primit vizita unei delegații Lockheed Martin, cu care a discutat despre posibilitățile de cooperare în domeniul industriei de apărare, pentru revoluționarea sectorului producției naționale de tehnică și echipamente militare.

Reprezentanții Lockheed Martin  și-au exprimat interesul de a se poziționa ca partener strategic al României în domeniul apărării, iar fostul ambasador american în România, Hans Klemm, a vizitat înpreună cu fostul ministru al Apărării, Adrian Țuțuianu, Uzina Mecanică Mija și Uzina de produse speciale din Dragomirești.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.