Acasă Economie Încă puțină răbdare. Burduja spune că până la funcționarea viitoarei CET Titan...

Încă puțină răbdare. Burduja spune că până la funcționarea viitoarei CET Titan mai sunt necesari 2 ani

DISTRIBUIȚI

170700 – 05122023 – Titan Power, firma responsabilă cu realizarea „Centralei electrice de termoficare în cogenerare de înaltă eficiență” pe terenul CET Titan, a început autorizarea demolărilor și construcțiilor pentru achiziționarea lucrărilor la Centrala Electrică de Termoficare – CET Titan București. La 10 ani de când fostul CET din Titan a fost tăiat la fier vechi, noua centrală va fi prima investiție majoră din ultimii 15 ani pentru producerea agentului termic în București, va avea cinci grupuri motor-generator, care vor utiliza gaz metan și amestecuri cu hidrogen și va fi cea mai modernă și automatizată soluție pentru termoficarea din Capitală, cu o capacitate instalată de până la 50 de MWe.

Se preconizează că ultimele documente necesare (Autorizația de Desființare / Autorizația de Construire), vor fi obținute în anul, după care urmează achiziția lucrărilor, procurarea echipamentelor, edificarea, ulterior, calificarea și obținerea Procesului-Verbal de Finalizare (PIF) a centralei. Aceste ultime etape sunt planificate pentru sfârșitul anului 2026.

CET Titan va furniza căldură și apă caldă pentru cartierele Titan și Pantelimon, dar și energie electrică.

CTE Titan este amplasat într-o zonă periferică a municipiului București, în cartierul Pantelimon, zona Morarilor.

Situată în partea de Est a Capitalei, CTE Titan a fost construită în intervalul 1965 -1970, ca urmare a necesității asigurării de abur industrial a marilor consumatori din zonă. Centrala avea o putere instalată de 8 MW și o capacitate termică instalată de 249 Gcal/h în instalațiile de bază și 200 Gcal/h în instalațiile de vârf. Funcționarea era asigurată pe bază de păcură și gaze naturale. Alimentarea cu apă a centralei se făcea din 10 puțuri proprii – 5 puțuri asigurate în zona CTE Titan, iar alte·5 în comuna (atunci) Pantelimon.

Centrala avea în dotare 3 cazane de abur de 50 t/h, alimentate pe combustibil mixt – gaze naturale și păcură. De asemenea, centrala mai dispunea de 2 grupuri turbogeneratoare de câte 4 M W· tip AKTR, puse în funcțiune în 1965, și 2 cazane de apă fierbinte tip PTVM-100 Gcal/h, modificate pentru arderea păcurii.

Alimentarea centralei cu gaze naturale se făcea prin intermediul unei stații de reglare, iar pentru păcură centrală mai dispunea de rampa de descărcare, stație de pompare și 2 rezervoare subterane din beton, cu o capacitate totală de 4.300 m³.

În 2009, CTE Titan a produs 10,256 milioane kWh energie electrică, în timp ce producția de energie termică s-a cifrat la 65.637 Gcal.

În prezent, în locul fostei CET Titan funcționează o centrală termică modulară provizorie, care produce energie pentru 200 de blocuri aflate în perimetrul străzilor Lucreţiu Pătrăşcanu, Morarilor, Constantin Brâncuşi, Şoseaua Vergului, Bulevardului Basabia şi Şoselei Pantelimon.

CET Titan a fost scoasă din funcțiune în 2014, la șapte ani de când a fost scoasă din funcțiune și CET Pipera. Odată cu eliminarea acestor două puncte termice, blocurile din Nord-Estul Capitalei au rămas descoperite, iar agentul termic a trebuit să vină pe o distanță foarte mare, tocmai de la CET Sud.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, afirmă însă că efectele se vor simți mai ales atunci când Primăria Generală va reabilita cu adevărat sistemul de conducte prin care agentul termic ajunge efectiv în casele bucureștenilor. Încă există pierderi imense în sistem, peste 1.500 de tone de apă fierbinte în fiecare oră, ceea ce înseamnă costuri mari la întreținere pentru cetățenii Capitalei.

Pe de altă parte, pentru sistemul de termoficare al Bucureștiului, Ministerul Energiei și ELCEN au în vedere inclusiv folosirea energiei geotermale.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.