Acasă Anchete Interne Înșelăciunea Romance Fraud – doctor in war zone

Înșelăciunea Romance Fraud – doctor in war zone

DISTRIBUIȚI

 170757 – 11122023 – Poliția Română atrage atenția asupra unui nou tip de fraudă, care devine tot mai răspândit, denumit Romance Fraud. Aceasta este o tactică manipulatoare, în care autorii câștigă încrederea victimelor prin intermediul relațiilor romantice online, pentru a obține beneficii financiare sau informații confidențiale (date cu caracter personal, date financiare, date bancare etc.).

Infracțiunile informatice au cunoscut o creștere în ultimul deceniu, iar tehnologiile avansate au oferit infractorilor noi modalități de a-și atinge scopurile.

Romance Fraud își are rădăcinile în construirea unei relații romantice false și câștigarea afecțiunii victimei cu intenția de a o exploata financiar sau a obține date personale de la aceasta.

 În contextul conflictelor armate actuale, victimele sunt abordate de autori, pretinzând că ar fi medici în zone de război.

Aceștia folosesc diverse pretexte care variază de la necesitatea de a părăsi zona de război, din motive medicale urgente, până la promisiuni iluzorii de a trimite sume mari de bani victimelor.

În majoritatea cazurilor, victimele cad în capcana iluziei unei relații cu aceștia, ceea ce amplifică gradul de manipulare și inducere în eroare.

Autorii pot solicita dezvăluirea de informații confidențiale sau chiar la transferuri de bani sub diverse pretexte, precum sprijin pentru „situații de urgență” sau ajutor pentru organizații umanitare inexistente.

Atât la nivel european, cât și la nivelul țării noastre au fost înregistrate o serie de fapte cu acest mod de operare, iar pentru o mai bună prevenire, cetățenii trebuie să se protejeze în mediul online și astfel, recomandăm să aibă în vedere mai multe măsuri, precum:

  1. Verificarea identității persoanelor cu care intră în contact online prin solicitarea de informații suplimentare cu privire la aceștia ori verificarea informațiilor de la profil (în funcție de modalitatea de contactare).
  2. Păstrarea datelor personale în siguranță – Nedivulgarea datelor cu caracter personal, a datelor bancare sau financiare niciunei persoane necunoscute. Este necesară protejarea datelor personale prin utilizarea unor parole puternice, actualizate regulat și implementarea autentificării în doi pași, precum și evitarea partajării informațiilor financiare sau a altor date sensibile cu persoane necunoscute sau cu care nu au o relație solidă.
  3. Abordarea cu scepticism a solicitărilor urgente de bani, a scuzelor continue pentru a nu se întâlni față în față și a discrepanțelor în informațiile furnizate, care pot ridica suspiciuni.
  4. Raportarea incidentelor suspecte autorităților judiciare și folosirea platformelor de raportare online, pentru a contribui la identificarea infractorilor. În cazul existenței unor dubii cu privire la autenticitatea unei persoane online, încurajăm raportarea activității acesteia către platforma respectivă.
  5. Utilizarea cu prudență a platformelor online de socializare, cu precădere a celor de dating: Recomandăm ca toți cetățenii să fie precauți în utilizarea platformelor online de socializare sau de dating și să evite dezvăluirea informațiilor personale prea devreme într-o relație.
  6. Recomandăm informarea cu privire la cele mai recente moduri de operare privind săvârșirea infracțiunilor în mediul online, precum și implementarea de măsuri de prevenție și contracarare. Cetățenii trebuie să cunoască cum să identifice potențialele înșelăciuni din mediul online și să reacționeze în mod adecvat în cazul unor solicitări suspecte.

Într-o eră digitală în care infracțiunile informatice devin din ce în ce mai sofisticate, este important să fim educați și vigilenți în protejarea datelor noastre personale.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.