Acasă Politic Întrevederea Președintelui României, Klaus Iohannis, cu ambasadorii statelor membre UE

Întrevederea Președintelui României, Klaus Iohannis, cu ambasadorii statelor membre UE

DISTRIBUIȚI

  170770 – 12122023 – Cu prilejul încheierii, în luna decembrie, a mandatului Președinției spaniole a Consiliului Uniunii Europene, președintele României, Klaus Iohannis, a avut luni, 11 decembrie 2023, o întrevedere cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene acreditați la București. Au fost abordate temele de actualitate de pe agenda europeană, inclusiv în perspectiva Consiliului European din 14-15 decembrie 2023.

Președintele României a adresat mulțumiri Președinției spaniole a Consiliului UE pentru eforturile depuse în avansarea agendei europene pe parcursul semestrului doi din 2023, într-un context extrem de complex, marcat de numeroase provocări și crize cu consecințe semnificative la nivel european și global.

Președintele Klaus Iohannis a subliniat că România va acționa în continuare în mod constructiv, în spiritul unității și al solidarității europene, principii de bază care au ilustrat acțiunea Uniunii pe parcursul ultimilor ani.

În cadrul întâlnirii, președintele României a accentuat importanța menținerii unității Uniunii Europene în toate acțiunile sale și a protejării valorilor și principiilor europene, cu atât mai importante într-un context marcat de continuarea agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, dar și de criza din Orientul Mijlociu, și alte provocări precum cele economice, climatice sau migratorii.

În perspectiva discuțiilor de la Consiliul European, Președintele Klaus Iohannis a pledat pentru continuarea sprijinului substanțial din partea Uniunii pentru Ucraina, care trebuie să rămână prioritară în acțiunile UE. În acest sens, s-a pronunțat pentru necesitatea adoptării unui pachet de măsuri și decizii cuprinzător pentru Ucraina la Consiliul European.

Pentru consolidarea rezilienței, președintele a susținut necesitatea continuării sprijinului european, al NATO, dar și la nivel bilateral pentru Rep. Moldova, puternic afectată de efectele războiului din Ucraina și de acțiunile destabilizatoare ale Rusiei.

Referindu-se la importanța continuării procesului de extindere a Uniunii Europene, Președintele Klaus Iohannis s-a pronunțat pentru adoptarea unor decizii istorice la apropiatul Consiliu European în ceea ce privește deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina și Republica Moldova.

Referitor la revizuirea Cadrului Financiar Multianual pentru perioada 2021-2027, proces aflat în desfășurare, Klaus Iohannis a pledat pentru finanțarea echilibrată între angajamentele asumate și noile priorități de pe agenda europeană, fără reduceri ale fondurilor pentru Politica de Coeziune și Politica Agricolă Comună.

În cee ace privește aderarea României la Spațiul Schengen, care ar transmite un puternic mesaj de solidaritate și unitate din partea UE și ar contribui substanțial la consolidarea securității europene, președintele României a mulțumit partenerilor europeni pentru sprijinul larg oferit și a subliniat necesitatea adoptării unei decizii pozitive în acest sens, cât mai curând posibil.

Președintele Klaus Iohannis a transmis viitoarei Președinții belgiene a Consiliului UE, care va debuta la 1 ianuarie 2024, succes în îndeplinirea obiectivelor stabilite și a reafirmat deschiderea României de a continua să acționeze într-o manieră pozitivă pentru consolidarea UE, o Uniune capabilă să protejeze valorile pe care le reprezintă și pregătită să facă faţă provocărilor din viitor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.