Acasă Externe Agenda Europeana Materii prime critice: PE asigură aprovizionarea și suveranitatea UE

Materii prime critice: PE asigură aprovizionarea și suveranitatea UE

DISTRIBUIȚI

 167785 – 13122023 – Mașinile electrice, panourile solare și telefoanele mobile conțin așa-numite „materii prime critice”, esențiale pentru tranziția verde și cea digitală ale Uniunii Europene. Pentru a asigura reziliența economică a Uniunii, dar și avansul său tehnologic și autonomia sa strategică, este extrem de important să garantăm aprovizionarea cu aceste materiale. Războiul Rusiei împotriva Ucrainei și politica din ce în ce mai agresivă a Chinei în domeniile industriei și comerțului au ca efect, printre altele, transformarea cobaltului, a litiului și a altor materii prime într-un factor geopolitic.

Având în vedere tranziția la nivel global spre energii din surse regenerabile și digitalizarea economiilor și societăților, se preconizează că cererea pentru aceste materii prime strategice va crește rapid în următoarele decenii.

Legislaţia privind materiile prime critice reflectă o serie de propuneri din cadrul Conferinţei privind viitorul Europei, şi anume propunerile 5 (consum sustenabil, modalităţi de ambalare şi producţie) şi 7 (reducerea dependenţei UE de actori străini în ce priveşte sectoarele economice cu importanţă strategică). Aceste iniţiative se concentrează pe sustenabilitate, autonomie economică şi rezilienţa sectoarelor economice strategice, teme cheie dezbătute în cadrul Conferinţei.

Parlamentul European a dat undă verde marți planurilor pentru a îmbunătăți aprovizionarea UE cu materii prime strategice.

Legea privind materiile prime critice va introduce stimulente economice și un cadru de afaceri mai stabil și mai sigur pentru proiectele de extracție a minereurilor și de reciclare, cu proceduri de autorizare mai rapide și mai simple.

În cadrul negocierilor cu Consiliul, deputații europeni au insistat ca Uniunea să pună un accent mai puternic pe producția și extinderea tipurilor de materiale care pot înlocui materiile prime strategice. Ei au convenit introducerea unor obiective pentru a încuraja extracția unei cantități cât mai mari de materii prime din deșeuri. Deputații au insistat și că trebuie simplificate procedurile birocratice impuse companiilor, în special întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri).

Parteneriate strategice cu țări terțe

Eurodeputații au evidențiat și că este important ca Uniunea să încheie parteneriate strategice cu țări terțe privind materiile prime critice, pentru a diversifica sursele de aprovizionare ale Uniunii, lucru de care ar beneficia toate părțile. Deputații au reușit să introducă măsuri care vor face posibile parteneriate pe termen lung, care vor asigura în țările partenere transferul de cunoștințe și de tehnologie, formarea și perfecționarea cunoștințelor pentru noi locuri de muncă, cu condiții de muncă și de remunerare mai bune, dar și tehnici de extracție și de procesare la cele mai înalte standarde ecologice.

Legislația a fost adoptată cu 549 voturi pentru, 43 împotrivă și 24 abțineri. Ea trebuie să fie aprobată oficial de Consiliu înainte de a fi publicată în Jurnalul Oficial.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.