Acasă Social Medicii amenință Guvernul cu instanțele de judecată

Medicii amenință Guvernul cu instanțele de judecată

DISTRIBUIȚI

 167782 – 13122023 –  Asociația Societatea Națională de Medicină Familiei/Medicină Generală (SNMF) atrage atenția că 10.000 de cabinete medicale din asistența medicală primară primesc cu întârziere sau prin decontări parțiale, de 4 luni, banii, ceea ce are efecte negative în funcționarea normală a cabinetelor de medicină de familie și incertitudini în ceea ce privește respectarea prevederilor contractuale.

În luna noiembrie, facturile au fost decontate în procent de aproximativ 60%, motiv pentru care obligațiile cabinetelor medicale și cheltuielile cu utilitățile sunt dificil de achitat etc. 2

”Ne aflăm în a doua săptămână din decembrie fără a încasa diferențele și în fața unei lipse totale de transparență din partea caselor de asigurări cu privire la perspectivele onorării obligațiilor de plată”, a anunțat SNMF.

”Sumele restante și datorate de Casele de asigurări reprezintă venitul cabinetelor din care se achită salariile personalului (medici, asistente, îngrijitoare, contabilitate, personal de întreținere etc.), impozitele datorate statului, plata utilităților, chirii, redevențe, rate către bănci, consumabile, materiale de curățenie etc.”, se precizează în comunicatul SNMF.

Dacă Guvernul, Ministerul de Finanțe sau CNAS nu vor lua măsuri pentru plata restanțelor, medicii amenință că vor apela la instanțele de judecată  și vor cere inclusiv dobânzi penalizatoare.

În plus, medicii reclamă funcționarea sistemului informatic care, din cauza sincopelor, le periclitează munca și îngrădește accesul asiguraților la servicii medicale, pentru că nu își pot dovedi calitatea de asigurat și nu pot beneficia de drepturile lor garantate prin lege.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.