Acasă Politic Consultări politico-diplomatice RO-KZ

Consultări politico-diplomatice RO-KZ

DISTRIBUIȚI

 170783 – 13122023 –  Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a avut marți, 12 decembrie 2023, consultări politico-diplomatice cu viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe al Republicii Kazahstan, Murat Nurtleu, aflat în vizită oficială la București.

Întrevederea a prilejuit inventarierea stadiului și a perspectivelor dialogului bilateral, precum și un schimb aplicat de opinii pe temele de actualitate de pe agenda internațională și regională.

Ministrul Luminița Odobescu a exprimat deschidere pentru continuarea, într-un ritm susținut, a dialogului politico-diplomatic cu Kazahstanul, la toate nivelurile. A salutat cooperarea în materie de energie și conectivitate pe ruta Marea Neagră-Marea Caspică. De asemenea,  a apreciat frecvența dialogului la nivelul Comisiei Mixte Interguvernamentale de cooperare economică și tehnico-științifică.

Totodată, șefa diplomației române a condamnat ferm agresiunea militară ilegală a Federației Ruse împotriva Ucrainei. A reconfirmat sprijinul ferm al României pentru suveranitatea și integritatea teritorială a tuturor statelor, precum și sprijinul multidimensional acordat Ucrainei încă din primele zile ale războiului.

La rândul său, ministrul Murat Nurtleu a salutat dinamica dialogului bilateral și a mulțumit pentru sprijinul constant al României la dezvoltarea relațiilor cu Kazahstan, cu accent pe importanța dezvoltării cooperării sectoriale, în domenii de importanță strategică precum energia și transporturile.

Cu ocazia vizitei a fost semnată Declarația Comună a miniștrilor afacerilor externe ai celor două țări, precum și Memorandumul de Înțelegere între Institutul Diplomatic Român și Institutul de Politică Externă al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Kazahstan și Memorandumul de Înțelegere între Agenția de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare a României și Agenția pentru Dezvoltare Internațională a Republicii Kazahstan.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.