Acasă Economie O nouă presiune pe Guvern: farmaciştii vor adaos nelimitat pentru medicamentele scumpe

O nouă presiune pe Guvern: farmaciştii vor adaos nelimitat pentru medicamentele scumpe

DISTRIBUIȚI

 170898 – 29122023 – Vicepreşedintele Comisiei de sănătate din Camera Deputaţilor Emanuel Ungureanu (USR) şi reprezentanţi ai asociaţiilor de farmacii independente din România au solicitat, joi, Guvernului amendarea legislaţiei astfel încât adaosul farmaceutic la medicamentele scumpe să nu mai fie limitat la 35 de lei.

„Dacă până mâine, atenţie mai este o singură zi, Guvernul prin Ministerul Sănătăţii (…) nu echilibrează măsurile fiscale, farmaciile nu îşi vor mai permite să aducă medicamente scumpe cu adaosuri foarte mici şi oamenii mor cu zile. Mesajul meu nu este unul politic”, a afirmat Ungureanu.

“Pacienți cu boli grave vor fi lăsați să moară cu zile. Farmaciile pe care le administrez sunt în impozibilitatea de a elibera medicamente pentru afecțiunile severe. Pe lângă medicamentele care lipsesc și în prezent , de la 1 ianuarie 2024 vom avea o nouă categorie de medicamente lipsă – cele deficitare din motive strict fiscale”, susține Magdalena Vihoceru, reprezentant al Grupului de inițiativă al farmaciilor din România.

Preşedintele Colegiului Farmaciştilor din Călăraşi, Costel Grigore, a explicat că problema a apărut odată cu noul Cod fiscal care impune un nivel de taxe de 1% sau 3% (pentru farmaciile micro) din cifra de afaceri, al cărui efect este că „impozitul care trebuie plătit de farmacie depăşeşte adaosul pe care ea îl realizează ca venit”.

„Proiectul de ordin care să modifice Ordinul 368/2017 al Ministerului Sănătăţii trebuie să includă şi farmaciile, să-i dea un adaos astfel încât să îşi poată plăti taxele, deşi corect şi cinstit ar fi ca farmacistul să poată fi plătit decent. Salariile colegilor mei se află în acest adaos farmaceutic. Orice medicament peste 350 lei are adaos în cuantum fix, 35 de lei. Este total nesustenabil, este un ordin vechi, perimat, iar statul român, prin Ministerul Sănătăţii, mai are la dispoziţie doar o zi să îndrepte acest lucru. De la 1 ianuarie, orice farmacie va elibera în regim gratuit o asemenea reţetă, mai mult va pierde decât va câştiga”, a explicat Grigore, la conferinţa de presă organizată de USR la Parlament.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.