Acasă Economie România se alătură inițiativei internaționale Carbon Management Challenge, în marja COP28. Un...

România se alătură inițiativei internaționale Carbon Management Challenge, în marja COP28. Un angajament ferm pentru gestionarea emisiilor de carbon

DISTRIBUIȚI

 170812 – 15122023 – Cu ocazia celei de-a 28-a Conferințe a Părților la Convenția-Cadru a Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP28), care s-a desfășurat în Emiratele Arabe Unite, în perioada 30 noiembrie – 12 decembrie 2023, Alina Jalea, consilier de stat la Cancelaria Prim-Ministrului, a anunțat decizia Guvernului României de a adera la inițiativa internațională Carbon Management Challenge.

CMC este o inițiativă globală, lansată de SUA prin Departamentul de energie, pentru cooperarea statelor care doresc să accelereze implementarea, la scară largă, a tehnologiilor de captare, extragere, utilizare și stocare a dioxidului de carbon. Prin aplicarea acestor tehnologii, statele membre urmăresc să sporească perspectivele realizării angajamentelor asumate prin Acordul de la Paris privind menținerea creșterii temperaturii medii globale sub 1.5 °C .

În prezent, inițiativa reunește un grup de 20 de membri: Australia, Brazilia, Comisia Europeană, Canada, Danemarca, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Indonezia, Islanda, Japonia, Kenya, Mozambic, Norvegia, Olanda, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Regatul Arabiei Saudite, Senegal, Suedia și Statele Unite ale Americii.

În 2023, în cadrul parteneriatelor pentru tranziție energetică Guvernul României a inițiat un dialog structurat cu reprezentanții sectoarelor industriale care depind de tehnologiile de captare și stocare carbon / CCUS (producătorii de ciment, var, oțel, hârtie, sticlă). În cadrul Grupului de lucru, se urmărește, în principal, cartografierea corectă a lanțului valoric de captare, transport, utilizare și stocare a CO₂, la nivel național, și identificarea necesarului de proiecte.

La finalul lunii noiembrie 2023, Cancelaria Prim-ministrului a reprezentat România la cea mai reprezentativă reuniune internațională a statelor interesate de aplicarea tehnologiilor CCUS – Forumul CCUS (Aalborg, Danemarca), alături de reprezentanți ai Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Agenției Naționale pentru Resurse Minerale, companiilor Romgaz și OMV Petrom, think tank-ului Energy Policy Group.

În perioada 30 noiembrie – 12 decembrie 2023 a avut loc cea de-a 28-a Conferință a Părților (COP28) a Convenției-Cadru a Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice. Evenimentul a reunit șefi de state, reprezentanți guvernamentali, oameni de știință, organizații neguvernamentale și actori din mediul de afaceri, cu scopul de a discuta și de a identifica soluții concrete pentru criza climatică.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.