Acasă Economie România a aderat la ISA

România a aderat la ISA

Avem cel mai mare potenţial solar din zona de sud-est a Europei

DISTRIBUIȚI

170692 – 04122023 – Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a semnat în Emiratele Arabe Unite, la COP28, în prezența Președintelui Klaus Iohannis, aderarea României la International Solar Alliance – angajament pentru dezvoltarea energiei solare.

România se alătură astfel celor 122 de state membre ale ISA, cu scopul de a contribui activ la tranziția verde globală. Semnarea aderării la ISA reprezintă un pas important în realizarea obiectivelor Națiunilor Unite legate de energie curată și sustenabilă până în 2030.

ISA reprezintă și un mediu propice pentru colaborare și transfer de cunoștințe între statele membre, facilitând crearea de parteneriate și investiții în sectorul energetic. Astfel, România va putea beneficia de expertiză internațională și de resurse financiare pentru a accelera implementarea sistemelor de energie solară și a altor tehnologii inovatoare.

“Semnarea aderării României la ISA este un moment istoric pentru țara noastră și reafirmă angajamentul nostru de a contribui activ la protejarea mediului și la combaterea schimbărilor climatice prin dezvoltarea energiei solare durabile. România se află în zona B europeană din punct de vedere al însoririi și beneficiază de de aproximativ 210 zile însorite pe an şi are cel mai mare potenţial solar din zona de sud-est a Europei.

Studiile realizate au evaluat potenţialul tehnic solar al României la nivelul a 19,35 GW (25,80TWh), din care aproximativ 18,05 GW (24,18 TWh) pot constitui o opțiune economică de investit, într-un scenariu cu costuri minime.

Suntem încrezători că vom reuși să atingem aceste obiective ambițioase și să fim un exemplu de excelență în domeniu, inclusiv prin dezvoltarea lanțurilor de producție de panouri fotovoltaice și componentele aferente, pentru care avem în pregătire relansarea unui apel de proiecte (investiția 4) din PNRR,” a declarat Sebastian Burduja, ministrul energiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.