Acasă Social Sanatate CNAS începe negocierile cu organizațiile patronale din domeniul sanitar. Medicii de familie...

CNAS începe negocierile cu organizațiile patronale din domeniul sanitar. Medicii de familie amenință cu închiderea cabinetelor

DISTRIBUIȚI

 171013 – 15012024 – După ce CNAS a publicat în transparență decizională noile valori ale punctelor per capita și pe serviciu în asistența medicală primară și valoarea punctului pe serviciu în asistența medicală ambulatorie de specialitate, medicii de familie și cei din policlinici amenință cu închiderea cabinetelor.

Punctul per capita (suma primită de un medic de familie pentru un pacient din listă, fără ca acesta să se fi prezentat la cabinet sau să fi primit asistență medicală) scade de la 12 lei la 7,7 lei.

Pentru punctul per serviciu medical în asistența medicală primară suma scade de la 8 lei la 6,2 lei, iar în cazul policlinicilor medicii de ambulatoriu vor primi 3,3 lei pentru punctul per serviciu medical față de 4,5 lei în 2023.

Prețul pentru o consultație decontată de CNAS va fi de 34 de lei, în loc de 44 de lei.

Asta înseamnă că pentru serviciile medicale, un medic de familie care are 2.000 de pacienți, de exemplu, va primi în jur de 24.000 de lei, în loc de 30.000 de lei.

Bugetul pentru consultații variază în funcție de numărul de consultații dintr-o lună.

Medicii de familie spun că aceste scăderi de venituri vin după ce au crescut deja impozitele pentru PFA (persoana fizică autorizată) sau IMM (întreprinderi mici și mijlocii) – care li se aplică – dar și după ce consumabilele medicale s-au scumpit.

În România, potrivit statististicilor de la Societatea Națională de Medicină de Familie, sunt 9.200 de medici de familie, ceea ce înseamnă că în multe zone ale țării nu există medici de familie. Acest lucru duce la aglomerarea spitalelor din marile orașe.

Societatea Naţională de Medicina Familiei reclamă faptul că deficitul de medici de familie va fi agravat şi mai mult de reducerea veniturilor cabinetelor.

Medicii de familie au anunțat la sfârșitul anului trecut că există restanțe serioase în decontarea sumelor datorate cabinetelor medicale.

Colegiul Medicilor din România arată că mai mult de jumătate dintre cei aproximativ 10.000 de medici de familie din România au vârsta de peste 60 de ani, ceea ce înseamnă că peste 10 ani, când aceștia vor ieși la pensie, România va avea un deficit major de medici de familie.

Anul trecut, Ministerul Sănătății a adoptat Strategia Naționață de Sănătate în care medicina de familie este prioritară.

Începând cu data de 18 ianuarie, CNAS are programate consultări și negocieri cu organizaţiile patronale, sindicale şi profesionale reprezentative din domeniul medical.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.