Acasă Economie Compania Lockheed Martin și Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca au prelungit parteneriatul pentru...

Compania Lockheed Martin și Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca au prelungit parteneriatul pentru cercetare în domeniul inteligenței artificiale 168040 – 17012024

DISTRIBUIȚI
foto: mcid.gov.ro

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării a găzduit marți, 16 ianuarie, evenimentul de semnare a prelungirii acordului de colaborare între Laboratorul de Cercetare și Leadership în domeniul Științei, Tehnologiei și Ingineriei (STELaRLab) din cadrul companiei Lockheed Martin și Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN), pentru cercetare în domeniul inteligenței artificiale.

Acordul de astăzi extinde colaborarea, anunțată pentru prima dată în 2022, pentru a dezvolta capacități de inteligență artificială care să îmbunătățească planificarea și furnizarea de asistență umanitară și ajutor în caz de dezastre în perioade de criză.

Acest acord va acționa ca un catalizator pentru prelucrarea imaginilor 4-dimensionale primite de la sistemele aeriene fără echipaj, precum și pentru integrarea unor senzori multipli suplimentari. Beneficiul combinat va accelera facilitarea planificării și furnizării autonome a sprijinului esențial, necesar în situații de urgență.

„Extinderea parteneriatului de aplicare a tehnologiilor de inteligență artificială pentru intervenții în situații de urgență este un câștig important pentru România. Parteneriatul oferă cercetătorilor români acces la rețeaua globală de cercetare și dezvoltare a Lockheed Martin, inclusiv la Centrul de Inteligență Artificială al companiei, oportunitate prin care pot folosi eficient informații în timp real pentru a găsi soluții rapide în situațiile de criză„, a declarat Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan.

Ray Piselli, vicepreședinte al Lockheed Martin pentru afaceri internaționale, a declarat: „Astăzi este o altă etapă importantă pentru parteneriatul de durată al Lockheed Martin cu România. Aceasta subliniază angajamentul nostru de a sprijini dezvoltarea următoarei generații de oameni de știință, ingineri și specialiști în tehnologie din România, care vor fi esențiali pentru viitorul națiunii„.

Rezultatele semnificative obținute în primul an de cooperare vor fi extinse și utilizate prin integrarea într-un prototip funcțional dezvoltat în comun cu StelarLab”, a declarat Vasile Țopa, rectorul UTCN. „Ca parte a interesului nostru de ansamblu pentru inteligența artificială și în special pentru acest proiect, investim în prezent fonduri proprii ale UTCN în înființarea unui centru de inteligență artificială, care este în prezent în construcție la Cluj„, a adăugat acesta.

Pe măsură ce schimbările climatice continuă să prezinte provocări la nivel global, din cauza frecvenței și gravității situațiilor de urgență naturală, cum ar fi incendiile de vegetație, echipa Lockheed Martin și UTCN va evalua modul în care inteligența artificială poate ajuta societatea să înțeleagă riscurile asociate cu aceste evenimente și să fie mai bine pregătită să răspundă cu agilitate.

Compania Lockheed Martin este prezentă în România de peste 25 de ani și este astăzi un partener strategic pentru apărarea națională, industrie și mediul academic. Compania este angajată într-un parteneriat cu România într-o varietate de programe de apărare și securitate, inclusiv avioane militare, apărare antirachetă, foc de precizie, radare și elicoptere pentru Guvernul României.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.