Acasă Externe Emmanuel Macron l-a numit pe noul șef al guvernului: Gabriel Attal

Emmanuel Macron l-a numit pe noul șef al guvernului: Gabriel Attal

DISTRIBUIȚI
foto: Reuters

 170969 – 09012024 – Luni seară, președintele Emmanuel Macron anunța că a acceptat demisia șefei Executivului de la Paris, Elisabeth Borne și i-a mulțumit pentru “munca exemplară realizată în serviciul națiunii”. Foarte bun comunicator, Gabriel Attal era unul dintre rarii miniștrii apreciați de francezi. El asigura portofoliul Educației iar acum devine cel mai tânăr prim-ministru pe care Franța l-a avut în a V-a Republică, altfel spus din 1959 încoace, dar și primul care își asumă, public, homosexualitatea.

În prima parte a lui decembrie, publicația L’Obs îi făcea un portret lui Gabriel Attal, pe atunci ministru al Educației: “are fler, se exprimă clar, are o fermitate care place”. În același moment, L’Express amintea că Gabriel Attal era cel mai tânăr ministru din istoria celei de-a V-a Republici și îl cataloga drept “micul prinț”, unul “ambițios”. Miniștrii și deputați văd în el, deja, un potențial succesor al președintelui. Alții văd în el “o agenție de comunicare ambulantă”.

Pe 20 decembrie, într-o emisiune televizată, președintele Emmanuel Macron observa că „Gabriel Attal îi împărtășește, de la bun început, lupta”, are „energia și curajul” pentru a-i susține reformele ce vor urma și chiar, vedea îl el un eventual moștenitor care să îi „continue lupta”.

Prima misiune din postul de șef al Executivului este să formeze un nou guvern, sub semnul acelei “reînarmări” dorite de președintele Emmanuel Macron: „reînarmare industrială, economică, europeană, civică”, în jurul unui vast șantier educațional început de Gabriel Attal în vară.

Rămâne de văzut dacă remanierea guvernamentală va fi una de amploare sau nu, dacă vor fi mulți miniștri care vor pleca sau nu.

Analiști citați de France Presse observă că Gabriel Attal are o strategie ofensivă pentru alegerile europene ce vor avea loc în iunie și pentru care extrema dreaptă este câștigătoare, dacă ținem cont de ultimele sondaje.

Gabriel Attal a făcut parte din primii socialiști care l-au urmat pe Emmanuel Macron, în 2016, în momentul formării partidului En marche, trambulina către Elysée. De altfel, Gabriel Attal a fost purtătorul de cuvânt al acestei formațiuni, în 2018.

El și-a început cariera ca secretar de stat la Ministerul Educației naționale (2018-2020), a fost purtător de cuvânt al Guvernului (iulie 2020 – mai 2022), ministru al Conturilor Publice (mai 2022-iulie 2023) și ministru al Educației, din iulie 2023. Născut în regiunea pariziană, tatăl său a fost avocat și producător din cinema, de origine evreiască tunisiană iar mama lui Gabriel Attal este creștin ortodoxă. Faptul că a fost atașat de tatăl său o demonstrează biroul masiv din lemn, care i-a aparținut tatălui său, decedat în 2015, și pe care Gabriel Attal l-a instalat și îl utiliza la Ministerul Educației, după cum scriu jurnalișiti L’Obs.

Ca ministru al Educației, a reușit să impună mai multe reforme: în numele laicității, a interzis elevilor musulmani să poarte hainele tradiționale la școală. El s-a declarat pregătit să experimenteze portul uniformei în școli. A schimbat strategia în ceea ce privește hărțuirea școlară și chiar a mărturisit, ulterior, într-un interviu televizat, că a fost un tânăr hărțuit, în principal din cauza orientării sale sexuale.

Pentru L’Obs, Gabriel Attal spunea că initial a fost sedus de Ségolène Royal, apoi de Dominique Strauss Kahn- socialist căzut în dizgrație în urma unui scandal sexual și arestat în 2012 la New York- dar, în cele din urmă a ales macronismul căci „tatăl meu a fost mai degrabă de stânga iar mama mai apropiată de dreapta”.Sursa:rfi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.