Acasă Externe ”Madame 49.3” părăsește Matignon

”Madame 49.3” părăsește Matignon

DISTRIBUIȚI

170962 – 09012024 – Premierul francez Elisabeth Borne și-a prezentat luni demisia, acceptată de președintele Emmanuel Macron, care i-a mulțumit pentru activitatea „exemplară” în „serviciul națiunii”.

Borne a fost numită în funcție în urmă cu 20 de luni, iar activitatea sa este puternic legată  de reforma, nepopulară, a pensiilor și legea imigrației.

În scrisoarea sa de demisie, înaintată lui Macron și consultată de AFP, ea a declarat luni că este „mai necesar ca niciodată să continue reformele”.

Elisabeth Borne este a doua femeie care a deținut funcția de prim-ministru în istoria Republicii Franceze. Ea va fi depășit cu mult mandatul (10 luni și 18 zile) al predecesoarei sale Edith Cresson, numită de François Mitterrand în urmă cu mai bine de treizeci de ani, în mai 1991.

Potrivit Le Monde, Elisabeth Borne a fost primul șef al guvernului lui Emmanuel Macron supus unei majorități relative. În total, a reuşit să treacă în jur de şaizeci de texte, inclusiv legea privind asigurările pentru şomaj, iar imaginea ei în memoria francezilor va rămâne legată de articolul 49.3 din Constituție, pe care, în 18 luni de mandat, l-a folosit de 23 de ori, apropiindu-se de recordul anterior al fostului ministru Michel Rocard, sub François Mitterrand.

Este așteptat ca mandatul de premier să fie încredințat ministrului Educației, Gabriel Attal, care, la 34 de ani, ar deveni cel mai tânăr prim-ministru al celei de-a cincea Republici, depășind recordul socialistului Laurent Fabius, numit la 37 de ani în 1984.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.