Acasă Politic Ministrul Odobescu a vorbit la CAE despre începerea negocierilor de aderare la...

Ministrul Odobescu a vorbit la CAE despre începerea negocierilor de aderare la UE a Rep. Moldova și Ucrainei

DISTRIBUIȚI
foto>mae.ro

171083 – 23012024 –Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a participat la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE (CAE), de la Bruxelles, în cadrul căreia s-a discutat despre agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și situația din Orientul Mijlociu.

Referitor la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a prezentat, prin videoconferință, situația din teren și evoluțiile interne recente. Ministrul român de externe a subliniat importanța menținerii subiectului agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei ca temă prioritară pe agenda UE și a reiterat sprijinul multidimensional pentru Ucraina.

De asemenea, ministrul Odobescu a subliniat necesitatea predictibilității asistenței financiare și militare a UE pentru Ucraina, în linie cu deciziile Consiliului European din decembrie 2023, precum și necesitatea deschiderii negocierilor de aderare la UE atât cu Ucraina, cât și cu Rep. Moldova. Ministrul român de externe a exprimat sprijinul pentru Formula de Pace a Ucrainei, cu accent pe continuarea eforturilor diplomatice pentru a crește mobilizarea susținerii partenerilor globali. A menționat inițierea, la 14 ianuarie 2024, a negocierilor diplomatice în vederea agreării unui cadru bilateral de cooperare în domeniul securității, în implementarea Declarației Comune G7 de sprijin pentru Ucraina (12 iulie 2023). A precizat că sunt necesare continuarea presiunii asupra Rusiei și o comunicare strategică pentru combaterea dezinformării propagată de aceasta, inclusiv din perspectiva apropierii marcării a doi ani de la debutul războiului, la 24 februarie 2022.

În ceea ce privește situația din Orientul Mijlociu, dezbaterile au fost extinse, incluzând, pe lângă formatul discuțiilor la nivelul miniștrilor de externe din statele membre, discuții informale separate cu ministrul de externe israelian și cu cel palestinian. De asemenea, a avut loc un dejun informal cu miniștrii de externe ai Arabiei Saudite, Iordaniei, Egiptului, precum și cu secretarul general al Ligii Statelor Arabe. Discuțiile cu partenerii au abordat îngrijorările în creștere privind situația din Orientul Mijlociu – situația din Fâșia Gaza, atacurile rebelilor Houthi din Marea Roșie, tensiunile de la granița israeliano-libaneză, violențele din Cisiordania.

Oficialul român a subliniat prioritățile imediate în contextul crizei din Fâșia Gaza, respectiv continuarea asistenței umanitare pentru populația civilă din Gaza, eliberarea fără precondiții a tuturor ostaticilor, respectiv evitarea extinderii regionale a conflictului. În privința perspectivelor realizării unei păci durabile în regiune, ministrul Luminița Odobescu a apreciat că acest lucru va fi posibil doar atunci când nevoile și aspirațiile atât ale Israelului, cât și ale palestinienilor vor putea fi realizate. A exprimat susținerea pentru implicarea UE în identificarea unei soluții politice bazate pe soluția celor două state. În context, a reliefat importanța deosebită a menținerii unei coordonări regionale și internaționale continue pentru gestionarea situației din Orientul Mijlociu.

În marja reuniunii, a avut loc un mic-dejun informal cu ministrul afacerilor externe al Egiptului, S. H. Shoukry, în pregătirea celei de-a 10-a reuniuni a Consiliului de Asociere UE-Egipt (23 ianuarie 2024).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.