Acasă Social Sanatate O nouă sperietoare la orizont – luna viitoare, grevă în spitale

O nouă sperietoare la orizont – luna viitoare, grevă în spitale

Medici ar fi, dar ce facem cu ei?

DISTRIBUIȚI

170955 – 08012024 – Colegiul Medicilor din Municipiul București (CMMB) sprijină demersurile Ministerului Sănătății (MS) pentru deblocarea posturilor în sănătate. Reprezentanții CMMB fac un apel către Ministerul Finanțelor și Ministerul Dezvoltării  pentru aprobarea memorandumului de deblocare a posturilor din domeniul sănătății și organizarea de concursuri.

Potrivit CMMB, în spitalele bucureștene administrate de Ministerul Sănătății sunt neacoperite aproximativ 500 de posturi de medici, iar la nivelul spitalelor coordonate de ASSMB sunt 390 de posturi vacante.

“Ne confruntăm cu un paradox. Avem mare nevoie de medici, există locuri neocupate în spitale, avem și medicii, cel puțin din perspectiva celor care au terminat rezidențiatul, dar angajările sunt blocate. Medicii tineri își doresc să rămână în țară și vor opta pentru locuri de muncă în unități medicale în care să poată performa” a mai declarat președintele Colegiului Medicilor din Municipiul București, prof. univ. dr. Cătălina Poiană.

Situații dificile se întâlnesc în această perioadă mai ales în Camerele de Gardă ale unor unități medicale, din cauza numărului insuficient de medici.

Totodată, lipsa personalului în spitale înseamnă epuizarea personalului existent, care trebuie să lucreze de multe ori suplimentar, ceea ce poate duce chiar la epuizarea fizică şi la afectarea calității actului medical acordat pacienților sau întârzieri în acordarea asistenței medicale.

De asemenea, lipsa de personal suficient în spitale poate duce inclusiv la situația de a nu mai putea asigura continuitatea actului medical pe anumite secții sau compartimente.

Și sindicatele din Sănătate semnalează deficiențele din sistem și, în pofida lipsei acute de personal pe care o reclamă, anunță declanșarea unei greve luna viitoare.

Viorel Hușanu, președintele filialei SANITAS București, a declarat pentru TVR că peste tot personalul medical lucrează ore suplimentare neplătite și că există o iminență de a restrânge activitatea în 90% din unitățile sanitare.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunțat că a transmis Ministerului Finanțelor memorandumuri pentru deblocarea angajărilor din spitalele pe care le are în subordine și că același demers a fost făcut de Ministerul Dezvoltării pentru spitalele care se găsesc la autorităţile locale.

Potrivit sindicaliştilor din Sănătate, liderii celor două partide aflate la guvernare au promis anul trecut că vor debloca jumătate din cele 30.000 de posturi necesare, însă cele 15.000 de posturi nu au fost scoase la concurs.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.