Acasă Politic Previziunile lui Ciolacu pentru 2024: Locul 2 în UE la creștere economică...

Previziunile lui Ciolacu pentru 2024: Locul 2 în UE la creștere economică și „cea mai ambițioasă reformă din ultimii 30 de ani”

DISTRIBUIȚI

 170941 – 05012024 – Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, la începutul şedinţei de guvern, că în 2024 România va avea o creştere economică de 3,4%, a doua cea mai mare din UE.

El a menţionat că 2024 va fi „anul investiţiilor”, având în vedere că a fost alocată „o sumă record” de 120 de miliarde de lei pentru astfel de proiecte, totalizând peste 7% din PIB.

”În 2024 ne vom concentra pe măsurile pentru creşterea producţiei interne. Avem două domenii strategice, construcţiile şi agricultura, în care vom investi masiv. Mă bucur că în Programul INVESTALIM avem deja proiecte de 1 miliard de euro şi sper ca acelaşi lucru să se întâmple şi cu ConstructInvest”, a spus premierul.

Premierul a reamintit că reforma aparatului bugetar va fi una dintre priorităţile mandatului său, despre care a spus că este „cea mai ambiţioasă reformă a aparatului bugetar” din ultimii 30 de ani.

Marcel Ciolacu s-a referit și la cea mai recentă prognoză a Comisiei Europene, conform căreia zece ţări din Uniunea Europeană se vor confrunta cu scădere economică, iar 12 state membre şi-au depăşit „semnificativ” ţintele de deficit.

În total, anul trecut, am încasat peste 13,7 miliarde de euro de la Comisia Europeană, cu tot cu sumele din PNRR. Am lucrat anul trecut cu Banca Naţională a României, pentru a duce inflaţia la o singură cifră şi am reuşit acest lucru, pentru a proteja puterea de cumpărare a oamenilor. Prin măsurile luate, inflaţia a scăzut de la un maximum de 16,8% în noiembrie 2022 la 6,7%, în prezent, iar în 2024 estimările BNR arată o inflaţie de sub 5%”, a spus premierul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.