Acasă Externe Republica Moldova – Cod portocaliu de intemperii și perturbări în domeniul transporturilor

Republica Moldova – Cod portocaliu de intemperii și perturbări în domeniul transporturilor

DISTRIBUIȚI

 170960 – 08012024 – Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să se deplaseze în Republica Moldova că Serviciul Meteorologic de Stat local a emis un cod portocaliu, până pe10 ianuarie 2024, în legătură cu deplasarea unui ciclon sudic și pătrunderea unei mase de aer polar în apropierea teritoriului țării. Începând cu data de 8 ianuarie 2024 va ninge abundent (15-20 l/mp), izolat se va semnala vijelie. Se așteaptă intensificări ale vântului la rafală, de până la 15-20 m/s, temperatura medie zilnică a aerului va scădea cu 10-15°C, comparativ cu vremea din ultima perioadă, pe drumurile publice se vor forma troiene și polei, iar pe vegetație și pe firele electrice se va depune chiciură.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al R. Moldova  recomandă cetățenilor să nu pornească la drum cu mijloacele de transpor, atunci când precipitațiile abundente sub formă de ninsoare ar putea crea dificultăți de deplasare. În cazul în care deplasările sunt inevitabile, conducătorii auto trebuie să se asigure că drumurile naționale și locale sunt practicabile, iar autovehiculele să fie alimentate suficient, dotate cu pneuri de iarnă și echipament special pentru deszăpezire și lanțuri pentru anvelope. Bateria telefonului trebuie menținută permanent încărcată, astfel încât, în situații de risc, să poată fi apelat  Serviciul 112.

Comisia pentru Situații Excepționale Chișinău a decis sistarea activității instituțiilor educaționale, școli și grădinițe, din Chișinău, pe parcursul a două zile, în perioada 9-10 ianuarie 2024.

În vederea evitării blocării mijloacelor de transport în punctele de frontieră, cetățenii români sunt rugați să se documenteze în prealabil despre accesibilitatea acestora în ziua de plecare sau de sosire în Republica Moldova, pentru a nu se înregistra un grafic îngreunat la frontieră.

Traversarea camioanelor prin postul vamal de frontieră Leușeni-Albița este restricționată. Autoritățile române interzic temporar circulația camioanelor din cauza ninsorii și poleiului pe drumurile publice.

Mai multe zboruri programate pe Aeroportul Internațional Chișinău, pentru ziua de 8 ianuarie 2024, au fost anulate, iar la unele se estimează  întârzieri. Din cauza vântului și a precipitațiilor sub formă de ninsoare densă, nu este posibilă efectuarea procedurilor de degivrare a aeronavelor, prin urmare nu se permite decolarea acestora, fiind o procedură necesară pentru siguranța zborurilor. Aeroportul Internațional Chișinău îndeamnă pasagerii să verifice orarul zborurilor înainte de a porni spre aeroport.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la  Chișinău: +373 22 260 737 și +373 22 260 747, Consulatului General al României la Bălți: +373 231 80001; +373 231 80005, Consulatului General al României la Cahul: +373 299 80001; +373 299 80002, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență,.

Cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție şi telefoanele de permanență ale misiunii diplomatice a României la Chișinău: +373 68 33 63 63,  CG Cahul +373 60200925 și CG Bălți: +373 681 95006.

Ministerul Afacerilor Externe  recomandă consultarea paginilor de Internet http://chisinau.mae.ro, http://cgchisinau.mae.ro, http://balti.mae.ro, http://cahul.mae.ro, http://www.meteo.md, www.mae.ro şi reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informații și sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îți poate salva viața!”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.