Acasă Externe Agenda Europeana Ajutor umanitar european pentru Ucraina și Moldova

Ajutor umanitar european pentru Ucraina și Moldova

DISTRIBUIȚI

171347 – 22022024 – Atacurile Rusiei asupra infrastructurii energetice și civile a Ucrainei (spitale, școli și rețele electrice) afectează grav accesul cetățenilor la serviciile de bază. Numărul persoanelor care au nevoie de ajutor umanitar depășește 14 milioane de persoane.

În acest context, Comisia Europeană a anunțat eliberarea unui ajutor umanitar de 83 de milioane euro pentru sprijinirea persoanelor afectate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei în 2024.

Din această sumă, 75 de milioane euro sunt alocate pentru proiecte umanitare în Ucraina menite să ofere ajutor de urgență (inclusiv acces la nevoi de bază – adăpost, servicii de protecție, apă curată, educație și asistență medicală). Alte 8 milioane de euro sunt alocate pentru proiecte umanitare în Moldova, pentru asistența specifică persoanelor vulnerabile (inclusiv asistență umanitară în numerar pentru nevoi de bază, protecție și sănătate).

În total, Comisia Europeană a alocat 926 de milioane de euro pentru programe de ajutor umanitar menite să ajute civilii afectați de războiul din Ucraina de la invazia Rusiei în februarie 2022. Din această finanțare, 860 de milioane de euro au fost alocate programelor umanitare din Ucraina și 66 de milioane de euro pentru sprijinirea refugiaților care au fugit în Republica Moldova.

Pe lângă operațiunile sale de ajutor umanitar, Comisia Europeană a coordonat cea mai mare operațiune desfășurată vreodată în cadrul mecanismului de protecție civilă al UE prin furnizarea a peste 140.000 de tone de asistență în natură în Ucraina (ambulanțe, vehicule pentru stingerea incendiilor, medicamente, materiale pentru adăposturi, generatoare de energie electrică etc.). Pentru a adăuga încă un nivel de sprijin în situații de criză, UE a mobilizat propriile stocuri de urgență din cadrul rescEU, trimițând generatoare de energie electrică, echipamente medicale, adăposturi temporare și echipamente specializate pentru riscurile la adresa sănătății publice, cum ar fi amenințările chimice, biologice, radiologice și nucleare.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.