Acasă Externe Agenda Europeana Miniștrii transporturilor din G7 salută operațiunea maritimă a UE de protejare a...

Miniștrii transporturilor din G7 salută operațiunea maritimă a UE de protejare a securității maritime în Marea Roșie

DISTRIBUIȚI

171348 – 22022024 – În calitate de președinție actuală a G7, Italia a convocat o reuniune extraordinară a miniștrilor transporturilor, 8prezidată de viceprim-ministrul și ministrul Matteo Salvini, pentru a discuta despre criza din Marea Roșie și conectivitatea maritimă internațională.

La sfârșitul reuniunii prin videoconferință, miniștrii transporturilor din cadrul G7 au adoptat o declarație de apărare a rutelor maritime și a conectivității globale. Declarația condamnă atacurile efectuate de rebelii Houthi împotriva navelor comerciale care tranzitează Marea Roșie și Golful Aden, precum și împotriva navelor care le protejează, subliniind modul în care perturbările navigației în Marea Roșie au dus la creșteri semnificative ale tarifelor de transport, cu consecințe asupra lanțurilor globale de aprovizionare și a prețurilor.

La începutul acestei săptămâni, Consiliul UE a lansat EUNAVFOR ASPIDES, o operațiune de securitate maritimă cu caracter defensiv pentru restabilirea și protejarea libertății de navigație în Marea Roșie și în Golf.

Operațiunea ASPIDES asigură prezența navală a UE în zona în care numeroase atacuri ale rebelilor houthi au vizat nave comerciale internaționale începând din octombrie 2023. În cadrul mandatului său de apărare, operația va asigura conștientizarea situației maritime, va însoți navele și le va proteja împotriva unor posibile atacuri multisectoriale pe mare.

Operația își desfășoară acțiunile de-a lungul principalelor linii maritime de comunicare în Strâmtoarea Bab-el-Mandeb și Strâmtoarea Ormuz, precum și în apele internaționale din Marea Roșie, Golful Aden, Marea Arabiei, Golful Oman și Golf.

Miniștrii transporturilor din G7 (Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord și Statele Unite ale Americii și UE ca al optulea participant) au condamnat cu fermitate atacurile comise de rebelii Houthi împotriva navelor comerciale și ale forțelor navale în Marea Roșie și în Golful Aden și au subliniat că aceste acțiuni încalcă dreptul internațional, pun în pericol vieținevinovate și amenință drepturile și libertățile de navigație.

Miniștrii au menționat că atacurile comise de rebelii Houthi asupra navelor comerciale au perturbat în mod semnificativ libertatea de navigație și reprezintă o amenințare gravă la adresa securității și a siguranței navelor din regiune. Ca urmare, mai multe nave și-au deviat rutele, ceea ce a dus la creșterea duratei și costurilor de transport, precum și la sporirea perturbărilor lanțurilor de aprovizionare globale.

Comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, s-a referit la importanța coordonării și schimbul de informații în timp util pentru protejarea coridoarelor maritime. ”Prin operațiunea maritimă a UE Aspides și prin cooperarea strânsă din cadrul G7, luăm măsuri concrete pentru a facilita fluiditatea fluxurilor de transport de mărfuri și pentru a asigura siguranța navigatorilor și a navelor pe care lucrează aceștia”, a spus Vălean

Declarația comună a fost adoptată în cadrul unei reuniuni extraordinare a miniștrilor transporturilor din G7, ocazie cu care comisarul Vălean s-a alăturat omologilor săi din Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit și Statele Unite ale Americii pentru a discuta situația din Marea Roșie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.