Acasă Social Aparare Angel Tîlvăr: „O prezență robustă a militarilor SUA în România crește nivelul...

Angel Tîlvăr: „O prezență robustă a militarilor SUA în România crește nivelul de securitate a întregului Flanc Estic”

DISTRIBUIȚI

171307 – 17022024 – În marja Conferinței de Securitate de la München, ministrul apărării naţionale, Angel Tîlvăr, a avut vineri, 16 februarie, o întrevedere cu James Mattis, fost secretar al apărării din SUA.

În cadrul întâlnirii a fost reiterată necesitatea continuării eforturilor bilaterale în vederea consolidării securității euro-atlantice şi aprofundării Parteneriatului Strategic România-SUA. Discuțiile au acoperit o gamă largă de teme de interes comun, inclusiv evoluțiile geopolitice actuale, amenințările la adresa securității globale și posibilitățile de consolidare a colaborării bilaterale în domeniul apărării. Ambii oficiali au subliniat importanța dialogului continuu și a cooperării internaționale în fața provocărilor complexe.

„Parteneriatul cu Statele Unite reprezintă o prioritate pentru România şi pentru instituția pe care o conduc. Odată cu războiul de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei, întreaga arhitectură de securitate s-a schimbat, dar noi vom continua să clădim parteneriate solide şi să investim într-un viitor sigur şi prosper”, a arătat ministrul Angel Tîlvăr.

Ministrul român al apărării a reiterat importanța menținerii unei prezențe permanente a trupelor SUA în România, complementară capabilităţilor de descurajare şi apărare ale NATO. De asemenea, oficialul român a subliniat contribuția semnificativă, pentru consolidarea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite, a dislocării elementelor Diviziei 10 Munte în Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu la începutul lunii martie a anului trecut, concomitent cu redislocarea în SUA a militarilor din Divizia 101 Aeropurtată (Asalt aerian).

În acest context, ministrul Tîlvăr a transmis că Ministerul Apărării Naționale acordă o atenție deosebită programelor de modernizare pentru bazele în care sunt dislocate trupe Aliate şi ale Statelor Unite.

Astfel, proiectul de modernizare a Bazei 57 „Mihail Kogălniceanu”, cu o valoare totală de aproximativ 12 miliarde de lei (fără TVA), vizează consolidarea infrastructurii aeriene, inclusiv piste de decolare-aterizare, facilități administrative și sociale, zone de depozitare, precum şi mentenanța aeronavelor și se desfășoară în colaborare cu Brigada 101 Aeropurtată a SUA. De asemenea, au fost amintite proiectele aflate în desfășurare pentru extinderea Bazei 71 Aeriene „General Emanoil Ionescu”, Câmpia Turzii, în valoare totală de aproape 1,7 miliarde lei (fără TVA), esențiale pentru creșterea sinergiei şi a nivelului de interoperabilitate în cadrul activităților operaționale ale militarilor români şi americani.

Un punct important pe agenda discuțiilor a fost reprezentat şi de importanța continuării acordării asistenței de securitate Ucrainei, în contextul războiului de agresiune al Federației Ruse. „România va continua să sprijine Ucraina atât la nivel bilateral, în coordonare cu alte state aliate, cât și în cadrul Uniunii Europene”, a transmis oficialul român.

De asemenea, a fost abordată şi importanța strategică a regiunii Mării Negre pentru securitatea euro-atlantică, fiind reiterat faptul că atenția crescută a leadership-ului politico-militar al SUA față de regiune este un proces binevenit în direcția creșterii angajamentului american, prin elaborarea Strategiei SUA pentru Marea Neagră.

„Scopul nostru comun este o regiune stabilă ancorată în comunitatea euro-atlantică, cu state reziliente şi suveranitatea statelor din regiune respectată. Vom continua să lucrăm cu partenerii noștri pentru a identifica toate soluțiile politico-diplomatice şi militare de sprijinire a deciziilor aliate cu privire la importanța strategică a Mării Negre. Obiectivul nostru este menţinerea securității Mării Negre pe agenda NATO”, a concluzionat ministrul Angel Tîlvăr.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.