Acasă Economie Cooperare RO-KZ în domeniul transporturilor pentru conexiunea Europa-Asia

Cooperare RO-KZ în domeniul transporturilor pentru conexiunea Europa-Asia

DISTRIBUIȚI
foto:facebook

168161 – 01022024 – La 31 ianuarie 2024, la sediul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, a avut loc o întâlnire între ministrul transporturilor și infrastructurii din România, Sorin Grindeanu și ministrul transporturilor din Republica Kazahstan, Marat Karabayev.

 La inițiativa Ministerului Transporturilor și Infrastructurii din România, Excelența Sa se află într-o vizită oficială în România, la București și Constanța, împreună reprezentanții a 20 de companii naționale și private de transport și logistică și autorități de stat. La întrevedere au participat ministrul economiei, antreprenoriatului și turismului, Radu Oprea, ambasadorul României la Astana, Mădălina Lupu și ambasadorul Republicii Kazahstan la București, Yerlik Ali.

S-a discutat despre oportunitățile pentru dezvoltarea cooperării în domeniul transporturilor de mărfuri pentru spațiul România – Marea Neagră – Regiunea Caucaz – Marea Caspică – Republica Kazahstan, traversat de „Coridorul de Mijloc”, care include „Ruta Internațională de Transport Transcaspică (Ruta TITR)”, cu accent pe valorificarea Portului Constanța ca hub important de tranzit pentru traficul de mărfuri dinspre statele din bazinului Mării Caspice și Asia Centrală și de Sud-Est. Discuțiile au vizat și cooperarea în domeniul transportului rutier, feroviar, maritim și aerian.

A fost semnat Memorandumul de Înțelegere între Ministerul Transporturilor și Infrastructurii al României și Ministerul Transporturilor al Republicii Kazahstan privind cooperarea în domeniul transporturilor și infrastructurii de transport.

 De asemenea, la nivelul autorităților în domeniul investigațiilor accidentelor și incidentelor de aviație, în cadrul întâlnirii a fost semnat Memorandumul de Înțelegere între Autoritatea de Investigare și Analiză a Siguranței Aviației Civile (AIAS) – România și Departamentul de Investigare a Accidentelor și Incidentelor pe Transport al Ministerului Transporturilor al Republicii Kazahstan privind cooperarea în domeniul investigațiilor accidentelor și incidentelor de aviație.

În octombrie 2018 a fost adoptată prima Strategie UE privind conectivitatea Europa-Asia, iar în luna iunie 2019 noua Strategie UE privind Asia Centrală.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.