Acasă Politic Începe Conferința internațională de securitate de la München

Începe Conferința internațională de securitate de la München

România este reprezentată de ministrul de Externe Luminița Odobescu

DISTRIBUIȚI

 171297 – 16022024 – Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu participă în perioada 16-18 februarie 2024, la a 60-a ediție a Conferinței internaționale de securitate de la München (Munich Security Conference/MSC 2024).

Agenda MSC 2024 cuprinde teme relevante pentru evoluțiile de securitate actuale, cu accent pe amenințările la adresa securității internaționale generate de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, cooperarea transatlantică, apărarea europeană, provocări la adresa securității în alte zone, evoluțiile raporturilor multilaterale, crize și conflicte în derulare, noile provocări de securitate.

În sesiunile tematice ale reuniunii, ministrul Luminița Odobescu va prezenta evaluările României privind amenințările de securitate actuale, în special pe cele din vecinătatea statului român. Va evidenția deteriorarea situației de securitate din regiunea Mării Negre, cauzată de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și va încuraja demersurile Aliaților din cadrul NATO pentru creșterea prezenței în România, ca parte a răspunsului Aliat la amenințările la adresa securității euro-atlantice. Totodată, se va referi la importanța Summitului NATO din 2024 pentru adaptarea Alianței la amenințările multiple aflate în creștere, din mediul de securitate. Va prezenta, în context, contribuțiile României la asigurarea securității euro-atlantice și internaționale, la 20 de ani de la aderarea la NATO.

Demnitarul român va reconfirma susținerea României pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei și va evidenția sprijinul multidimensional acordat acestei țări. De asemenea, va sublinia necesitatea continuării furnizării unui sprijin solid pentru Republica Moldova în vederea contracarării presiunilor la adresa stabilității sale.

Ministrul român va evidenția importanța strategică a regiunii Balcanilor de Vest pentru securitatea și stabilitatea întregii Europe și va reafirma importanța coordonării între NATO și UE pentru susținerea ordinii internaționale bazate pe reguli, unitatea transatlantică fiind în beneficiul reciproc al Europei și al SUA, ca garanție a libertății, ordinii liberale, prosperității, în contextul amenințărilor în creștere lansate de către centre de putere autoritară.

În ceea ce privește dinamica din Orientul Mijlociu, va insista pe coordonarea eforturilor internaționale pentru o pace durabilă, când condițiile o vor permite.

În marja Conferinței, ministrul de externe român va avea întrevederi bilaterale cu omologi și personalități politice și va participa la evenimente în cadrul MSC 2024. Cu acest prilej, pe lângă schimburile de opinii pe problematica securitară, regională și internațională, ministrul de externe român va trece în revistă oportunitățile pentru consolidarea relațiilor bilaterale și cooperarea în cadrul organizațiilor internaționale.

Conferinţa internaţională de la München (Munich Security Conference/MSC 2024) reprezintă unul dintre cele mai prestigioase forumuri de securitate, care reuneşte lideri şi factori de decizie importanţi în materie de securitate şi apărare. De la prima sa ediţie – în 1963, ca “Internationale Wehrkunde–Begegnung” – reuniunea constituie un reper important al dezbaterilor din domeniul securităţii la nivel european şi euro-atlantic.  Evenimentul se remarcă și prin dezbateri și schimburi informale pe teme de actualitate și de perspectivă.

Pe lista de invitaţi sunt prezenți şefi de stat şi de guvern, miniştri de externe şi ai apărării din spaţiul euro-atlantic, consilieri prezidenţiali pe probleme de securitate, înalţi oficiali din partea unor organizaţii internaţionale, parlamentari, precum şi reprezentanţi prestigioşi ai unor organizaţii non-guvernamentale şi formatori de opinie cu preocupări în domeniul securităţii internaţionale.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.