Acasă Politic O nouă facilitate NATO-Ucraina, în Polonia

O nouă facilitate NATO-Ucraina, în Polonia

DISTRIBUIȚI

 171296 – 16022024 – Secretarul general Jens Stoltenberg a vorbit, la finalul reuniunii miniștrilor apărării din statele liate despre „progresul istoric” în creșterea investițiilor în apărare. „Până la sfârșitul anului 2024, Aliații europeni și Canada vor fi adăugat peste 600 de miliarde de dolari pentru apărare de când am făcut angajamentul de investiții în apărare”, a spus el, adăugând că se așteaptă ca 18 aliați să cheltuiască 2% din PIB-ul lor pentru apărare în acest an.

În cadrul reuniunii, miniștrii au discutat, de asemenea, despre creșterea producției de muniție, accelerat de „necesitatea de a trece de la ritmul lent al timpului de pace, la producția cu ritm ridicat cerut de conflict” pentru refacerea stocurilor și sprijinirea Ucrainei.

Miniștrii au abordat, de asemenea, deteriorarea mediului de securitate, secretarul general al NATO confirmând că, deși „nu vedem nicio amenințare militară iminentă împotriva Alianței, NATO continuă să se asigure că nu există loc pentru calcule greșite la Moscova cu privire la disponibilitatea noastră de a proteja toți aliații”.

El s-a referit și la Steadfast Defender 24, cel mai mare exercițiu NATO din ultimele decenii, în curs de desfășurare, prin care Aliații își demonstrează capacitățile și își testează capacitatea de a muta rapid forțele în întreaga Alianță pentru a apăra flancul estic.

În contextul reuniunii Consiliului NATO-Ucraina, Stoltenberg a salutat anunțurile recente de sprijin – inclusiv din Canada, Finlanda și Norvegia – care acoperă capabilități cheie (echipamentele F-16 și piesele de schimb, precum și apărarea aeriană) și a salutat decizia unui grup de state de a livra Ucrainei un milion de drone, precum și decizia a 20 de aliați NATO de a forma o coaliție de deminare pentru Ucraina.

La întâlnire, miniștrii apărării au decis, de asemenea, să creeze în Polonia o nouă facilitate comună NATO-Ucraina, un Centrul de instruire, pentru diseminarea lecțiilor învățate din războiul Rusiei împotriva Ucrainei și crearea unei structuri pentru ca forțele ucrainene să învețe și să se antreneze alături de omologii aliați.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.