Acasă Social Aparare România a semnat două scrisori de intenție privind cooperarea pentru creșterea capacității...

România a semnat două scrisori de intenție privind cooperarea pentru creșterea capacității de producție de muniții

DISTRIBUIȚI
foto:facebook

 171295 – 16022024 – În zilele de 14 și 15 februarie  la Bruxelles au avut loc Reuniunea miniștrilor aliați ai apărării din statele membre ale NATO și Reuniunea Grupului de contact pentru Ucraina (Ukraine Defense Contact Group). România a fost reprezentată de secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru.

Discuțiile au fost concentrate pe agenda de descurajare și apărare, în perspectiva pregătirii Summit-ului aniversar al NATO de la Washington. De asemenea, au fost organizate consultări în formatul Consiliul NATO-Ucraina, cu participarea Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de Securitate, Josep Borrell, și a ministrului ucrainean al apărării, Rustem Umerov, care a intervenit prin videoconferință.

România a reafirmat importanța strategică a Mării Negre pentru asigurarea stabilității și securității regiunii Euroatlantice și a subliniat importanța continuării demersurilor privind accelerarea consolidării posturii NATO de descurajare și apărare, în vederea contracarării tuturor amenințărilor, cu accent pe asigurarea forțelor și capabilităților necesare atingerii și menținerii executabilității Planurilor regionale de apărare. Oficialul român a  punctat caracterul esențial al asigurării la nivel aliat a tuturor resurselor  și suportului logistic pentru susținerea unei posturi credibile și eficiente.

 Secretarul de stat Simona Cojocaru a salutat creșterea prezenței aliate în România și a mulțumit statelor aliate pentru contribuțiile substanțiale de pe teritoriul național, în contextul actual de securitate volatil din regiunea Mării Negre.

De asemenea, a fost punctată relevanța reînnoirii Angajamentului pentru asigurarea resurselor alocate apărării (Defence Investment Pledge/DIP) post-2024, care să prevadă alocarea unui prag minim de 2% din PIB, România îndeplinind acest angajament din 2017. Secretarul General al NATO a anunțat că 18 state aliate îndeplinesc cerința de alocare a două procente din PIB pentru apărare, tendința fiind de creștere.

În cadrul Consiliului NATO-Ucraina, oficialii din statele aliate au discutat stadiul Programului de asistență multi-anual pentru Ucraina, lansat la Vilnius, și modalitățile de consolidare a sprijinului acordat Ucrainei pe termen lung.

„Războiul de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei intră, săptămâna viitoare, în cel de-al treilea an. Trebuie să continuăm să condamnăm atacurile ruse împotriva infrastructurii civile ucrainene, care continuă să producă victime în rândul civililor”, a evidențiat Simona Cojocaru.

În marja ministerialei, secretarul de stat a semnat două scrisori de intenție privind cooperarea pentru creșterea capacității de producție de muniții, rachete și întărirea rezilienței industriale, în cadrul uni proiect inițiat de Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, la care au aderat alte 14 state.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.