Acasă Politic Ministrul Luminița Odobescu participă la Forumul ministerial al UE privind regiunea indo-pacifică

Ministrul Luminița Odobescu participă la Forumul ministerial al UE privind regiunea indo-pacifică

DISTRIBUIȚI

 171175 – 02022024 – Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu participă la cea de-a treia ediție a Forumului ministerial al UE privind regiunea indo-pacifică, precum și la cea de-a 24-a reuniune ministerială a statelor membre ale Uniunii Europene și a statelor membre ale Asociației Națiunilor din Sud-Estul Asiei (ASEAN), la Bruxelles. De asemenea, va participa în perioada 2-3 februarie 2024 la reuniunea informală a miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE (formatul „Gymnich”), desfășurată tot la Bruxelles.

În cadrul Forumului ministerial al UE privind regiunea indo-pacifică, demnitarii din cele două zone geografice vor discuta despre consolidarea cooperării, inclusiv elemente privind implementarea Strategiei UE pentru cooperare în această regiune. În cadrul reuniunii ministeriale a statelor membre ale UE și a statelor membre ale ASEAN, va avea loc un schimb de opinii pe teme de actualitate de pe agenda regională și globală și se vor aborda stadiul și viitorul relațiilor UE-ASEAN, care și-au ridicat relațiile de cooperare la nivel de Parteneriat Strategic, din anul 2020.  Ministrul afacerilor externe român va evidenția angajamentul față de aprofundarea cooperării pe baza Strategiei UE pentru cooperarea în Indo-Pacific și va susține avansarea Parteneriatului Strategic cu UE-ASEAN în mod pragmatic. Participarea la aceste evenimente va oferi cadrul potrivit pentru realizarea unor întrevederi bilaterale cu oficiali ai statelor reprezentate la cele două reuniuni.

Discuțiile miniștrilor în cadrul reuniunii Gymnich se vor concentra pe relațiile UE-Africa, respectiv relațiile UE-Turcia. Discuțiile vor viza modalitățile prin care UE se poate angaja suplimentar pentru a veni mai eficient în întâmpinarea așteptărilor partenerilor din Africa, modalitățile de îndeplinire a angajamentelor în cadrul parteneriatului actual cu Uniunea Africană, precum și opțiunile prin care UE își poate mobiliza mai eficient resursele pentru soluționarea crizelor și consolidarea stabilității pe continentul african. Relațiile UE-Turcia vor fi abordate din perspectiva Comunicării Comune a Înaltului Reprezentant al UE și a Comisiei Europene privind stadiul relațiilor politice, economice și comerciale UE-Turcia, prezentată la 29 noiembrie 2023. Accentul va fi pus pe modalități de avansare  a dialogului cu Turcia, partener strategic al UE, stat candidat, aliat NATO și partener-cheie pentru UE în gestionarea subiectelor globale și provocărilor regionale. În cadrul unui dejun de lucru, miniștrii vor avea un schimb de opinii privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, în continuarea discuțiilor recente de la nivelul liderilor la Consiliul European extraordinar din 1 februarie 2024.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.