Acasă Politic O sculptură Brâncuși, în premieră în România!

O sculptură Brâncuși, în premieră în România!

”Bustul unui patron de restaurant” va fi expusă de Ziua Brâncuși la Artmark

DISTRIBUIȚI

171287 – 15022024 – Anul acesta marcăm Ziua Națională Brâncuși printr-un eveniment cu totul deosebit, sosește în premieră în România și va putea fi vizitată în exclusivitate la Galeriile Artmark o lucrare realizată de sculptor în 1905-1906, „Bustul unui patron de restaurant (Portretul lui Achille Baldé)”. Este vorba despre „o operă care nu a fost niciodată văzută, (fiind) considerată pierdută sau distrusă”. Sculptura a fost recent adjudecată la o licitație internațională din Paris, de un colecționar român.

Evenimentul de dezvelire și prima întâlnire cu publicul a acestei lucrări va avea loc sâmbătă, 17 februarie, la Palatul Cesianu-Racoviță (str. C.A. Rosetti nr. 5), de la ora 16.00, în prezența Doinei Lemny, istoric parizian de artă, cercetătoare specializată în opera sculptorului Constantin Brâncuși și unul dintre cei mai cunoscuți exegeți ai operei marelui artist, aflată într-o vizită extraordinară în România. Doina Lemny va susține, cu această ocazie, o conferință în care va detalia aspecte puțin cunoscute din biografia artistului, precum și circumstanțele realizării acestei opere considerate pierdute. Începem astfel „Brâncuși Exclusiv”, o expoziție ce va fi liber deschisă publicului, până în data de 25 februarie, și va putea fi vizitată zilnic, de luni până duminică, în intervalul orar 10.00-20.00.

„Bustul unui patron de restaurant (Portretul lui Achille Baldé)” este una dintre ultimele lucrări realizate de sculptor în manieră impresionistă, sub influența maestrului său de atunci Auguste Rodin, înainte de a începe, în 1907, să cioplească direct în piatră. Acest bust apare și în fotografiile din atelierul lui Constantin Brâncuși din Piața Dauphine nr. 16 din Paris.

Sculptura înfățișează un portret de bărbat, dotat cu o impresionantă mustață à la française, și a fost cunoscută mult timp sub numele „Portretul lui M.G.”, dintr-o confuzie. Este, de fapt, portretul lui Achille Baldé, chelner în cafeneaua în care Brâncuși a lucrat, ca spălător de vase, în primul an al sosirii sale la Paris. Lucrarea este reprodusă în cele mai importante cataloage Brâncuși, după o fotografie păstrată la Centrul Pompidou, și este o „verigă” care face legătura dintre lucrările românești de dinainte de epoca pariziană și ceea ce va urma începând cu anii 1907-1908, și anume „Rugăciunea” și „Cumințenia pământului”, lucrări care deschid drumul celebrelor sale capodopere modernist-abstractizante.

„Arta este o oglindă în care fiecare vede ceea ce gândește. În artă ceea ce contează e bucuria. Nu e nevoie să înțelegi. Ești fericit că vezi! Frumosul nu aparține nimănui, este al tuturor și fiecare îl obține după puteri. Sculpturile mele nu trebuie să fie respectate, ci iubite. Trebuie să-ți vină să te joci cu ele. Priviți sculpturile mele până le veți vedea”, iată doar câteva dintre cele mai cunoscute aforisme lăsate posterității de Constantin Brâncuși (19 februarie 1876, Hobița, România – 16 martie 1957, Paris, Franța).

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.