Acasă Externe Zelenski, speranțe mari de pace la summitul din Elveția

Zelenski, speranțe mari de pace la summitul din Elveția

DISTRIBUIȚI
foto:RRA

171383 – 26022024 – Doi ani după declanşarea invaziei ruse din Ucraina, la Kiev era organizată conferinţa intitulată ”Ucraina. Anul 2024”. Profitând de eveniment, preşedintele Volodimir Zelenski a luat cuvântul pentru a da detalii cu privire la numărul de morţi, o premieră pentru acest tip de bilanţ.

31.000 de soldaţi ucraineni au murit în acest război. Nu 300.000, nici 150.000 cum spun Putin şi cercul lui de mincinoşi. Dar fiecare din aceste pierderi este o mare pierdere pentru noi toţi, a mai zis Volodimir Zelenski, potrivit RFI. Preşedintele ucrainean a adăugat însă că nu poate comunica numărul de răniţi pentru că informaţia ar putea ajuta armata rusă. Liderul de la Kiev a spus totuşi că zeci de mii de civili ucraineni au fost ucişi în teritoriile ocupate de ruşi.

În august anul trecut, cotidianul New York Times afirma pe baza unor surse americane anonime că forţele ucrainene ar fi pierdut vreo 70.000 de militari, alţi 100.000-120.000  fiind răniţi.

De partea ei, Rusia a dat puţine detalii despre pierderile înregistrate. Ultimele cifre date de ministerul rus al apărării datează din ianuarie 2023 – deci de mai bine de un an – şi evocau circa 6.000 de decese. Publicaţia independentă Mediazona, în colaborare cu BBC Russia vorbea de partea sa de aproape 45.000 de soldaţi ruşi morţi pe front de la debutul invaziei din Ucraina.

Șefii militari ucraineni elaborează mai multe scenarii de lupte pentru anul în curs

În discursul de duminică, de la Kiev, Zelenski a mai spus că ”victoria Ucrainei în faţa Rusiei depinde de partenerii noştri, de lumea occidentală”. Apropo de eşeul contraofensivei ucrainene din vara trecută, preşedintele ucrainean a afirmat că ”planurile acestei operaţiuni erau pe masa Kremlinului îniante ca acţiunile noastre să înceapă”, confirmând astfel scurgeri de informaţii. Motiv pentru care, la ora actuală şefii militari ucraineni elaborează mai multe scenarii de lupte pentru anul în curs.

Preşedintele ucrainean îşi pune acum mari speranţe în summitul pentru pace care va fi găzduit de Elveţia în această primăvară şi la care sunt aşteptaţi reprezentanţi din peste 120 de state. Rusia, căreia Ucraina şi partenerii ei îi vor prezenta un plan de pace, ar putea fi şi ea invitată la summit.

Potrivit Reuters, în contextul vizitei pe care a efectuat-o în China la începutul acestei luni, ministrul de Externe elvețian, Ignazio Cassis, a declarat că speră că China „ne va da o mână de ajutor” în negocierile de pace cu Ucraina, după ce Elveția a acceptat luna trecută să găzduiască un summit global pentru pace asupra Ucrainei.

Ucraina a declarat că l-a invitat pe președintele chinez Xi Jinping să participe la un „summit de pace” planificat al liderilor mondiali în Elveția pentru a căuta modalități de a pune capăt războiului care a început când Rusia a trimis trupe în Ucraina pe 24 februarie 2022.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.