Acasă Externe Când va veni momentul, Franța vrea să se implice în soluționarea ”pașnică...

Când va veni momentul, Franța vrea să se implice în soluționarea ”pașnică și de durată” a conflictului transnistrean și să acorde asistență tehnică pentru distrugerea stocurilor de muniții de la Cobasna

DISTRIBUIȚI
foto:presedinte.md

171496 – 08032024 –  Franța și Republica Moldova au semnat joi, la Paris, în prezența președinților Emmanuel Macron și Maia Sandu, două documente bilaterale în domeniile apărării și cooperării economice, liderii celor două state adoptând și o declarație comună cu prilejul vizitei pe care Maia Sandu a făcut-o la Paris, la o săptămână după apelul separatiştilor din Transnistria pentru “protecţia” Moscovei.

“Noul acord de cooperare în domeniul apărării vine să actualizeze documentul semnat în 1998 și acoperă domenii importante pentru pentru sistemul de apărare precum sunt politici de apărare, participarea în misiuni și operațiuni internaționale, tehnologiile informaționale și telecomunicațiilor militare, topografie militară, gestionarea resurselor umane, formarea lingvistică, logistică, medicină militară, gestionare financiară și bugetară. Foaia de parcurs privind cooperarea economică pentru 2024 – 2029 prevede acțiuni comune care vin să încurajeze creșterea investițiilor și a comerțului între țările noastre. Mai mult de două sute de companii franceze activează în Republica Moldova, aducând beneficii ambelor economii. Pe măsură ce ne apropiem de Uniunea Europeană, lucrăm pentru a atrage și mai multe investiții franceze”, a declarat Maia Sandu, în cursul unei conferințe comune de presă cu Emmanuel Macron.

Acordul de apărare stabilește cadrul legal pentru formarea viitoare, dialogul regulat și schimb de informații. Astfel, până în vară, pentru a ajuta la evaluarea nevoilor, la Chișinău va fi deschisă o misiune franceză de apărare. De asemenea, au început discuțiile asupra unor posibile contracte de armament, a afirmat ministerul francez al  apărării.

Franța a salutat eforturile depuse pentru integrarea treptată a regiunii transnistrene în spațiul juridic, economic, fiscal și vamal al Rep. Moldova și a confirmat disponibilitatea de a contribui, atunci când va veni momentul, pentru o soluționare pașnică și de durată a conflictului transnistrean, inclusiv prin asistență tehnică pentru distrugerea stocurilor de muniții de la Cobasna.

Franța și Republica Moldova au reamintit că Federația Rusă trebuie să își respecte angajamentele internaționale asumate în special în cadrul OSCE și să își retragă forțele staționate ilegal pe teritoriul Republicii Moldova.

În ceea ce privește semnarea Foii de parcurs economice bilaterale, sunt avute în vedere stimularea comerțului, diversifica cooperării și creșterea investițiilor private franceze în Rep. Moldova. Reamintim că în perioada următoare vor intra în vigoare prevederile Convenției fiscale (semnată 15 iunie 2022 la Chișinău), pentru evitarea dublei impuneri și se are în vedere încheierea unui acord privind recunoașterea permiselor de conducere și protecția socială.

Cei doi lideri s-au decorat reciproc, Maia Sandu primind Marea Cruce a Legiunii de Onoare, cea mai înaltă distincție a statului francez, din partea lui Macron, liderului francez fiindu-i conferind cea mai înaltă distincție de stat „Ordinul Republicii”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.