Acasă Social Aparare Drapelul Suediei a fost ridicat pe catarg alături de al celorlalte state...

Drapelul Suediei a fost ridicat pe catarg alături de al celorlalte state membre NATO

DISTRIBUIȚI
foto:facebook

171518 – 12032024 – Concomitent cu ceremonia arborării drapelului Suediei la sediul NATO, la București, la sediul MApN, a fost organizată o cerenomie similară de arborare pe catarg a drapelelor Suediei, României și NATO. Au participat ministrului apărării naționale, Angel Tîlvăr, și ambasadorul Suediei în România, Therese Hydén.

 După momentul ridicării pe catarg a celor 3 drapele și intonarea imnurilor naționale și al NATO, ministrul Tîlvăr a declarat că noul aliat aduce la masa NATO o armată puternică și bine pregătită, precum și o industrie de apărare robustă.

„Pentru consolidarea situației de securitate este nevoie și de măsuri de descurajare a Rusiei, iar aderarea Suediei la Alianța Nord-Atlantică, alături de Finlanda, va aduce contribuții substanțiale la postura integrată de apărare și descurajare pe flancul estic, asigurând coerență și unitate de la Marea Baltică la Marea Neagră. Ca exemplu concret, Finlanda va participa în această vară la misiuni de poliție aeriană întărită în regiunea noastră, cu avioane F-18. Suntem siguri că și cu Suedia vom identifica numeroase proiecte comune. România rămâne un ferm susținător a Politicii Ușilor Deschise, iar aderarea Suediei demonstrează că ușa NATO rămâne deschisă și că împreună suntem mai puternici”, a mai afirmat ministrul Tîlvăr.

Therese Hydén, ambasadoarea Suediei în România,  a precizat, la rândul său: ,,Vom împărtăși aceleași provocări, riscuri și responsabilități asemenea tuturor statelor aliate, vom contribui cu toate capabilitățile noastre și vom respecta valorile Tratatului de la Washington. Odată cu intrarea în NATO, Alianța Nord-Atlantică va fi mai puternică și Suedia va fi mai în siguranță”, a declarat ambasadoarea Therese Hydén.

 Imediat după declanșarea războiului de agresiune al Federației Ruse în Ucraina, Suedia a luat decizia, după 200 de ani de neutralitate, de a renunța la politica de nealiniere militară și de a beneficia de garanțiile de securitate oferite de Alianță. Acest pas extrem de important are ca bază 30 de ani de parteneriat strâns cu NATO, timp în care armatele României și Suediei s-au antrenat și au participat împreună la misiuni și operații, în Kosovo și Afganistan, și au colaborat strâns la consolidarea securității atât la nivel european, cât și global.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.