Acasă Externe Agenda Europeana 75 de ani de la înființarea NATO

75 de ani de la înființarea NATO

DISTRIBUIȚI

171738 – 04042024 – NATO marchează 75 de ani de la înfiinţare printr-o ceremonie care se desfășoară la sediul NATO de la Bruxelles. Tot astăzi, în aceeaşi ceremonie, aliații vor marca și împlinirea a 25, 20 și 15 ani de aderarea a 12 state, inclusiv România. Iniţial, din Alianţă făceau parte 12 state, acum sunt 32 de ţări.

Înființată la 4 aprilie 1949, Organizația Tratatului Atlanticului de Nord a „construit cea mai puternică alianță din istorie”, potrivit secretarului său general Jens Stoltenberg.

Alianța Atlantică este „mai puternică, mai unită și mai mare decât oricând”, având astăzi 32 de membri, dintre care doi, Finlanda și Suedia, au aderat după invazia rusă în Ucraina la 24 februarie 2022

Cheia discursului lui Jens Stoltenberg, de la începutul ceremoniei de joi, 4 aprilie, a fost ”impreună”. Secretarul general al NATO a subliniat că doar împreună devenim puternici.SUA și Europa nu pot reuși singure, ci împreună”, a subliniat Stoltenberg.

”Europa are nevoie de America de Nord pentru securitatea sa”, a declarat Stoltenberg, în cadrul ceremoniei desfăşurate la sediul NATO.

”În acelaşi timp, însă, şi America de Nord are nevoie de Europa. Aliaţii europeni dispun de forţe armate de talie mondială, de vaste reţele de informaţii şi de o influenţă diplomatică unică. Ei multiplică puterea Americii”, a subliniat şeful NATO în faţa miniştrilor de externe ai celor 32 de aliaţi. Sursa:tvr.info

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.