Acasă Externe Agenda Europeana Fiecare cu ce-l doare!

Fiecare cu ce-l doare!

Europenii sunt preocupați de problemele de mediu sau de locuințe, românii sunt îngrijorați de problemele sistemului de educație și transporturi

DISTRIBUIȚI

171651 – 26032024 – Comisia a publicat un sondaj Eurobarometru Flash realizat la nivel regional, referitor la opinia cetățenilor UE despre situația economică și calitatea vieții din regiunile lor.

Peste opt din zece europeni (82%) afirmă că, în regiunile lor, calitatea vieții este bună. În același timp, 65% dintre europeni declară că situația actuală a economiei din regiunile lor este bună.

Ca tendință generală, europenii consideră că cele mai importante probleme cu care se confruntă regiunile lor în prezent sunt costul vieții (31%), situația economică și șomajul (26%) și sănătatea (26%). Acestea sunt urmate de locuințe (20 %), de mediu și schimbările climatice (19%) și de sistemul educațional (18%).

În același timp, economia, justiția socială și locurile de muncă (29%) sunt identificate ca dimensiuni importante ale viitorului Europei, urmate de schimbările climatice și de mediu (24%), de educație, cultură, tineret și sport (24%), de democrație, valori, drepturi și de statul de drept (21%), de sănătate (21%), de securitate și apărare UE (20%) și, în fine, de migrație (19%).

Încrederea în autoritățile locale și regionale rămâne mare, la fel ca încrederea în UE. 58% dintre respondenți tind să aibă încredere în autoritățile regionale și locale, în timp ce 38% se situează la polul opus. Aceleași proporții sunt observate și în ceea ce privește încrederea în UE.

Majoritatea europenilor rămân optimiști. 66% dintre aceștia sunt optimiști în ceea ce privește viitorul regiunii lor, în timp ce 32 % nu împărtășesc acest sentiment. Totodată, 55% sunt optimiști în ceea ce privește viitorul UE, în timp ce 4 % își manifestă pesimismul în această chestiune.

Sondajul arată că majoritatea europenilor (47%) continuă să aibă o imagine pozitivă despre UE, în timp ce 21% au o imagine negativă, iar 30% au o imagine neutră.

În ceea ce privește România, 7% dintre respondenți apreciază ca foarte bună sutiația economică din regiune  (10% – media UE), iar 50% – mai degrabă bună (55% – media UE). 28% dintre români apreciază că situația economică din regiune este proastă ( 28% – media UE), iar 13% – foarte proastă (7% – mediaUE).

11% dintre persoanele chestionate apreciază ca foarte bună calitatea vieții (20% – mediaUE), iar 50% – bună (62% – media UE). 20% spun că au o calitate a vieții proastă (13% – media UE), iar 10% – foarte proastă (sub 5% – media UE).

Spre deosebire de media europenilor, care sunt îngrijorați și de problemele de mediu și locuințe, principalele motive de îngrijorare ale românilor sunt legate costurile legate de trai (40%), situația economică și șomajul (30%), sănătatea (38%), sistemul educațional (24%) și transportul (15%), ierarhia primelor trei fiind comună, însă cu diferențe semnificative față de media europeană.

În ceea ce privește participarea la alegerile europarlamentare din luna iunie, 53% dintre români răspund că este foarte probabil să participe (57% – media UE), 22% – că este destul de probabil să participe (20% – media UE).

Sondajul Eurobarometru Flash „Opinia publică în regiunile UE” se desfășoară la nivel regional o dată la trei ani și oferă o imagine detaliată a opiniei cetățenilor europeni. Această ediție s-a desfășurat în perioada 11 ianuarie – 15 februarie 2024. Au fost efectuate 62.091 de interviuri prin telefon, în 194 de regiuni. În România au fost realizate 2.455 de interviuri.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.