Acasă Anchete Justitie Bunuri și conturi de 2,4 milioane de euro blocate în România în...

Bunuri și conturi de 2,4 milioane de euro blocate în România în cadrul unei anchete transfrontaliere privind importuri de combustibil în Italia

DISTRIBUIȚI

171650 – 26032024 – Într-o investigație privind o fraudă transfrontalieră complexă în domeniul TVA care implică carburanți importați pe piața italiană, condusă de Parchetul European din Bologna (Italia), în România au fost sechestrate bunuri în valoare de 2,4 milioane de euro.

Aceasta se adaugă confiscărilor executate în Italia, în valoare de 19,9 milioane de euro, care nu a acoperit întregul prejudiciu adus bugetului UE cauzat de activitățile frauduloase investigate, estimat la 92 de milioane euro. Din acest motiv, în momentul în care procurorii delegați europeni de la Bologna au găsit în România bunurile unuia dintre suspecți, au cerut autorităților de la București să le sechestreze.

În temeiul ordinului judecătoresc, emis de judecătorul de urmărire preliminară al Tribunalului Parma la cererea Parchetului General, oamenii legii au sechestrat 18 imobile situate în București, aparținând suspectului. În plus, au fost înghețate 14 conturi bancare și participații în companii românești care își desfășoară activitatea în domeniul imobiliar și în sectorul comerțului cu combustibili, toate cu o valoare totală combinată de 2,4 milioane de euro.

Ancheta se referă la un grup infracțional suspectat condus de trei italieni, care lucrează din Dubai, Miami și Napoli.

Aceștia sunt bănuiți că au introdus produse petroliere pe teritoriul italian de la rafinăriile din Croația și Slovenia pentru revânzare la un cost redus, folosind un șir de companii-fantasmă și o companie tampon. Potrivit anchetei, combustibilul a fost vândut unor companii din România și Marea Britanie și apoi facturat către companii-fantomă italiene, toate administrate de membri ai organizației criminale. Dovezile indică faptul că produsele combustibile au fost de fapt vândute unei companii cu sediul în Parma, despre care se crede că a comis frauda intrecomunitară (MTIC), o schemă penală complexă care exploatează normele UE privind scutirea de TVA în cazul tranzacțiilor transfrontaliere dintre statele sale member UE. Acest lucru a permis companiei să revândă produsele petrochimice sub prețurile pieței, prin intermediul a 17 benzinării fără marcă situate în provinciile Brescia, Ferrara, Lodi, Modena, Parma, Piacenza, Reggio Emilia și Verona – obținând astfel un avantaj ilegal față de operatorii economici onești.

Se estimează că schema a cauzat un prejudiciu administrației fiscale de peste 92 de milioane de euro, legat de impozitul neplătit din 2016.

Bunurile aflate în România aparțin reprezentantului legal al societății cercetate din Parma.

Ordinul de înghețare a activelor a fost executat în România în conformitate cu prevederile articolului 31 din Regulamentul EPPO, care permit efectuarea cu celeritate a investigațiilor transfrontaliere. Potrivit acestor prevederi, procurorii europeni delegați ai EPPO pot cere colegilor din alte state membre participante să întreprindă investigații mai rapide și cuprinzătoare comparative cu anchetele curente.

În Italia, capturile anterioare au fost efectuate de Poliția Financiară Italiană (Comando Provinciale della Guardia di Finanza – Parma), sub conducerea Parchetului European, iar în România, ordinul de înghețare a fost executat de polițiștii structurii de sprijin  ai Parchetului European.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.