Acasă Externe Parchetul European investighează fraudarea PNRR-ului italian

Parchetul European investighează fraudarea PNRR-ului italian

DISTRIBUIȚI

171749 – 05042024 – Zeci de percheziții și confiscări, inclusiv 22 de rețineri au avut loc în Italia, Austria, România și Slovacia, în cadrul unei ample anchete internaționale condusă de Parchetul European (EPPO) din Veneția (Italia) vizând fraudarea cu 600 de milioane de euro din fondurile NextGenerationEU pentru Italia.

Poliția Financiară (Nucleo di Polizia Economico Finanziaria – Guardia di Finanza) din Veneția a instituit sechestru pentru bunuri în valoare totală de peste 600 de milioane de euro și, cu sprijinul agențiilor de aplicare a legii din celelalte state membre implicate, 22 de persoane au fost arestate în Italia, Austria, România și Slovacia. Opt suspecți au fost plasați în arest preventiv, în timp alte 14 persoane se află în arest la domiciliu. De asemenea, unui contabil i s-a interzis exercitarea profesiei.

Parchetul European investighează o schemă de fraudare, între 2021 și 2023, a fondurilor Planului Național de rRecuperare și Reziliență italian (PNRR), parte a planului de redresare NextGenerationEU.

Din datele preliminare, reiese că în 2021, membrii grupării infracționale au solicitat granturi nerambursabile pentru sprijinirea digitalizării, inovației și competitivității IMM-urilor, cu scopul extinderii activităților comerciale pe piețele externe. Suspecții ar fi creat și falsificat bilanțurile contabile pentru a demonstra profitabilitatea firmelor respective, deși în realitate acestea nu erau active.

Se suspectează că o rețea de contabili, furnizori de servicii și notari publici i-a sprijinit pe suspecți să obțină cele 600 de milioane de euro în fonduri nerambursabile din PNRR-ul italian, fonduri pe care suspecții le-au transferat în conturile lor bancare din Austria, România și Slovacia.

Subiecții investigați au folosit tehnologii avansate, precum VPN-uri, servere cloud situate în străinătate, cripto-active și software de inteligență artificială, pentru a realiza comportamentele frauduloase și pentru a ascunde și proteja afacerile ilegale.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.