Acasă Externe OLAF și Parchetul European investighează presupuse fraude și spălare de bani în...

OLAF și Parchetul European investighează presupuse fraude și spălare de bani în România

DISTRIBUIȚI

 170480 – 10112023 – Parchetul European a anunţat, joi, că au fost făcute 38 de percheziţii în România, în două anchete privind o presupusă fraudă de 15 milioane euro și în care se fac cercetări și în Cipru, Cehia şi Malta, precum şi în Monaco şi în Statele Unite. Este vorba despre şase proiecte informatice finanţate de UE, pentru sprijinirea inovației și stimularea productivității, iar faptele vizate sunt fraudă şi spălare de bani. Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) a deschis investigaţii complementare cu privire la aceleaşi fapte.

Perchezițiile din România au fost făcute în Bucureşti, Ploieşti, Cluj şi Ialomiţa. De asemenea, proceduri judiciare au avut loc și în Cipru, Cehia și Malta, precum și în Monaco și Statele Unite, prin cooperare internațională. Sunt vizate șase proiecte IT finanțate de UE, pentru dezvoltarea de soluții software inovatoare.

Potrivit anchetei, în perioada 2019-2022, beneficiarii proiectelor au depus documente false sau inexacte cu servicii supraevaluate sau care nu au fost niciodată prestate, precum și facturi false pentru achiziționarea de bunuri – obținând astfel în mod necuvenit fonduri de la bugetul UE de cel puțin 15 milioane de euro.

Beneficiarii sunt suspectați că ulterior au creat circuite financiare interne și internaționale pentru a canaliza fondurile în propriul beneficiu.

Unele dintre persoanele cercetate au fost aduse la sediul Parchetului European din București pentru a fi informate cu privire la statutul lor de suspecți, iar altele vor fi aduse în zilele următoare.

Faptele cercetate ar putea constitui infracțiuni de fraudă și spălare de bani.

De asemenea, și Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) a deschis investigaţii complementare cu privire la aceleaşi fapte.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.