Acasă Externe Agenda Europeana Harta influenței la Bruxelles

Harta influenței la Bruxelles

DISTRIBUIȚI

171472  – 06032024 – V-ați întrebat vreodată cine sunt deputații cu influență mare în Parlamentul European? Cât de mult v-au influențat viața politicile pe care le-au promovat și cum răspund nevoilor Dvs?

EUmatrix.eu, institut de cercetare independent adaptat erei digitale, care combină expertiza politică cu analiza datelor, a realizat o evaluare a celor mai bine poziționați europarlamentari în funcție de activitatea și realizări.

Algoritmul pe baza căruia a fost făcută analiza a inclus mai multe criterii  – pozițiile cheie deținute de eurodeputați în Parlament, activitatea legislativă, performanța la vot, conexiunile pe care le au în Parlament.

Institutul aduce și clarificări cu privire la interpretarea datelor:

1) Nu este o evaluare a lucrurilor bune sau rele: „Influență” este un termen neutru în acest context, indicând nivelul de putere pe care un europarlamentar îl are pentru a-și atinge obiectivele. Asta nu înseamnă, automat, că politicianul respectiv este „bun” sau ”rău” sau loial celor care l-au votat. Unii dintre cei mai influenți deputați europeni ar putea să influențeze politicile într-un mod diferit de ceea ce au promis campania electorală. În mod similar, cei mai puțin influenți europarlamentari nu sunt neapărat ”slabi”. Pot fi deputați europeni la începutul carierei în UE, nu au suficiente conexiuni și expertiză pentru a rezolva problemele. Sau pot face parte din partidele izolate în Parlamentul European, deoarece pozițiile politice inflexibile nu le permit crearea de alianțe.

2) Evaluare se concentrează pe politicile și activitățile PE: deputații europeni își percep rolul în Parlamentul European în moduri diferite. Pentru unii factori de decizie, a fi europarlamentar este o modalitate de a se distanța de politica internă, așteptând oportunitățile de acasă.

Acesta este cazul liderilor partidelor în ascensiune, care încă nu și-au consolidat poziția pe plan intern. Ei pot fi foarte influenți sau vizibili în propriile țări, dar asta nu înseamnă că sunt influenți și în Parlamentul European.

Evaluare ia în considerare influența pe care deputații europeni o au asupra politicilor și proceselor UE, indiferent de profilul lor intern. Prin urmare, deputații mai puțin cunoscuți în țările lor pot avea o influență mare în Parlamentul European și invers.

Algoritmul pe baza căruia s-a realizat analiza a ținut cont de:

Conducere: Numirile în funcții importante în Parlamentul European sau în cadrul grupurilor politice oferă deputaților europeni competențele formale pentru influența o multitudine de politici. Numim asta „influență difuză”. Spre deosebire de raportori, liderii politici nu dețin o influență substanțială asupra unui anumit dosar („influență concentrată”). Cu toate acestea, cei mai puternici lideri pot influența practic orice dosare prin participarea la cele mai importante organe de decizie ale PE (Conferința președinților, Conferința președinților de comisii etc.). Este ceea ce se numește „influență difuză”. Alți lideri (coordonatorii grupurilor politice, președintele și vicepreședinții comitetelor) exercită, de asemenea, „influență difuză” asupra anumitor domenii de politică.

Activitățile legislative: Cel mai direct mod de a influența legislația este din funcția de raportor, raportor alternativ sau raportor de opinie pentru dosarele votate în Parlamentul European. Anumite dosare vor fi mai importante decât altele (de exemplu atribuim mai multe puncte unei poziții de raportor pe un raport în cadrul procedurii legislative ordinare, comparativ cu cele care se referă la rapoarte nelegislative). Cu toate acestea, nu toți raportorii alternativi sunt egali, deoarece membrii celor mai mari grupuri (PPE, S&D și Renew), datorită numărului mai mare de voturi pe care le însumează, sunt mai influenți comparativ cu celeilalți.

Performanța votului: Deputații care nu participă la vot nu au cum să fie influenți.  Cea mai simplă metodă de a influența politica de la Bruxelles este participarea la sesiunile de vot.

Cu toate acestea, participarea în sine nu este suficientă: deputații europeni ale căror opinii sunt prea divergente de cele ale colegilor lor sunt gata să ajungă de partea învinsă de cele mai multe ori. Acest lucru depinde de obicei de modul în care se desfășoară dinamica coaliției în ceea ce privește diferitele domenii de politică.

Conexiuni: cu cât deputații europeni petrec mai mult timp la Bruxelles, cu atât conexiunile lor europene sunt mai puternice, mai ales dacă doresc să ajungă în funcții importante. Vechimea este o componentă importantă, deoarece deputații europeni au mai multe cunoștințe și experianță despre procesele  de decizie europeană și părțile interesate.

Legăturile interne sunt, de asemenea, luate în considerare: se consideră că europarlamentarii ale căror partide sunt la guvernare au acces mai ușor la la informații de la ministerele lor, care le oferă un avantaj în relațiile interinstituționale. În cele din urmă, deputații europeni construiesc și rețele în afara grupurilor lor politice. Co-semnarea amendamentelor cu colegii din alte grupuri este un indicator cheie în acest sens.

Cei mai influenți eurodeputați

A ști care deputați europeni sunt influenți este doar o parte a imaginii. De asemenea, părțile interesate vor să știe în ce direcție acești europarlamentari influențează politicile UE. Printre cei mai influenți deputați europeni se pot regăsi adversari convinși, cât și aliați fermi. Apoi, este posibil ca alți factori de influență să fie mai aproape de mijlocul spectrului de politici (de ex. europarlamentari indeciși sau moderați). Acești europarlamentari sunt adesea pregătiți să joace rolul de regi, deoarece deciziile lor pot înclina balanța la vot.

Constatări

Top 10 cei mai influenți deputați europeni din 2019 încoace:

  • Roberta Metsola (Președintele PE și legislator cheie pentru consolidarea democrației, libertatea presei și pluralismul în UE)
  • Manfred Weber (Președintele PPE, cel mai mare grup politic din Parlament)
  • Iratxe García Pérez (președinte S&D)
  • Othmar Karas (prim vice-Președinte și vicepreședinte FISC)
  • Valérie Hayer (Președinte Renew și legiuitor influent pentru resursele UE)
  • Dita Charanzová (vicepreședinte PE, membru al Biroului Renew și legiuitor cheie pe probleme legate de piața internă)
  • Roberts Zīle (vicepreședinte PE și membru al Biroului ECR și legiuitor, cu accent pe transportul maritim)
  • Frances Fitzgerald (vicepreședinte PPE, Președinte și legiuitor cheie pentru drepturile femeii)
  • Dragoș Tudorache (Renew, vicepreședinte și legislator cheie pentru Inteligența Artificială)
  • Evelyn Regner (vice-președinte PE și legiuitor pentru impozitare și drepturile femeilor).

Delegația germană este cea mai influentă în general și, de asemenea, una dintre cele mai performante proporțional cu dimensiunea sa.

De partea cealaltă, italienii și, într-o măsură mai mică, francezii au avut performanțe slabe (indiferent de mărimea delegațiilor lor).

Dintre țările mici, luxemburghezii, maltezii și portughezii au cea mai mare influență, în timp ce maghiarii, ciprioții și italienii sunt grupurile naționale cu cele mai slabe performanțe.

PPE este cel mai influent grup atunci când sunt luați în ansamblu, în timp ce membrii Renew tind să aibă rezultate mai bune proporțional, în special datorită activităților lor legislative și performanței de vot. Când vine vorba de poziții de conducere, Renew și S&D sunt în pole position, chiar înaintea PPE.

Membrii S&D și PPE au încă un avantaj în ceea ce privește conexiunile (datorită vechimii mai mari a deputaților lor europeni).

România

În general, România a depășit ponderea sa în actualul PE, mai ales când vine vorba de poziții de conducere, precum și de construirea de conexiuni puternice în PE, în timp ce a fost mai slabă când vine vorba de influența reală asupra dosarelor legislative.

Românii au fost mai degrabă influenți în problemele bugetare (cu 4 români în top 20: Siegfried Mureșan, Marian-Jean Marinescu, Claudiu Manda, Ramona Strugariu) și o influență puternică în chestiuni instituționale (deputați de top: Ramona Strugariu și Loránt Vincze).

De asemenea, au exercitat influență asupra agriculturii, energiei (Dan Nica și Marian-Jean Marinescu) sănătății (Cristian-Silviu Buşoi și Tudor Ciuhodaru), comerț (Maria Grapini și Iuliu Winkler), transporturi (Marian-Jean Marinescu) și migrație (Ramona Strugariu și Loránt Vincze).

În probleme precum finanțele, afacerile externe și politica socială, influența românilor este considerată medie, deși sunt europarlamentari care performează (Dragoş Tudorache – afaceri externe şi Dragoş Pîslaru – politică socială).

În timp ce influența românească a beneficiat în acest mandat al Parlamentului European de apartenența la cele mai influente familii centriste, ca și în restul continentului polarizarea scenei politică din România poate duce la scăderea influenței în viitorul mandat.

În special, delegațiile românești din cadrul grupurilor pivot PPE și Renew sunt pe cale să se micșoreze, în timp ce noi partide de dreapta ar câștiga teren. Cu toate acestea, deși AUR își propune să se alăture grupului ECR, acestea nu sunt compatibile cu Fidesz, ceea ce l-ar putea izola în următorul Parlament European.

Totuși, și datorită dimensiunii substanțiale a țării, delegațiile românești din PPE și S&D ar rămâne printre cele mai mari din grupurile respective, permițând astfel românilor să continue să acceadă la poziții și dosare cheie în Parlamentul European. – EUmatrix.eu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.