Acasă Politic Întrevederea ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu cu delegația AmCham România

Întrevederea ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu cu delegația AmCham România

DISTRIBUIȚI

171626– 22032024 – Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a primit miercuri, 22 martie 2024, delegația Camerei de Comerț Americană în România (AmCham România) condusă de președintele acesteia, Cristian Sporiș.

Agenda discuțiilor a inclus posibilități de cooperare pentru avansarea obiectivelor comune în materie de atragere de investiții în domenii strategice, consolidarea rolului economic, comercial și în materie de energie al României la nivel regional, inclusiv prin participarea la reconstrucția Ucrainei, aderarea la OCDE, includerea României în Programul Visa Waiver, aderarea României la Spațiul Schengen.

Ministrul Luminița Odobescu a apreciat sprijinul AmCham și al companiilor membre pentru implementarea priorităților de politică externă ale României, atât în relația cu principalul partener strategic, SUA, cât și cu alți parteneri regionali. De asemenea, a trecut în revistă principalele obiective de politică externă în actualul context politic și de securitate global, solicitând continuarea sprijinului AmCham pentru realizarea lor.

La rândul său, președintele AmCham România, Cristian Sporiș, a evidențiat principalele preocupări și priorități de acțiune ale companiilor membre ale organizației, subliniind eforturile pentru scăderea ratei de refuz a vizelor pentru SUA, criteriu esențial în vederea accederii României la Programul VisaWaiver.

AmCham România a fost înființată în 1993 la inițiativa subsidiarelor locale a șase mari companii americane (Coca-Cola, Colgate-Palmolive, Computerland, Delta Airlines și Honeywell), alături de mai multe firme americane prezente în acel moment în România. Înființarea AmCham a avut loc în baza Acordului privind relaţiile comerciale dintre Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii. Organizația reprezintă 550 de companii cu sediul în SUA, România dar și alte state membre ale Uniunii Europene.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.