Acasă Politic MAE celebrează Ziua Internațională a Francofoniei

MAE celebrează Ziua Internațională a Francofoniei

DISTRIBUIȚI

171604 – 20032024 – Ministerul Afacerilor Externe și o serie de instituții partenere celebrează, la 20 martie, Ziua Internațională a Francofoniei. În acest an, aniversarea este marcată de finalizarea seriei de evenimente dedicate celebrării a 30 de ani de apartenență a României la Francofonia instituțională.

Seria de evenimente aniversare a fost lansată la 16 martie 2023, de către Președintele României, Klaus Iohannis, și de către Secretarul General al Francofoniei, Louise Mushikiwabo, în cadrul deschiderii oficiale a Conferinței „Francofonia viitorului: educație pentru dezvoltare durabilă”. De asemenea, la 2 octombrie 2023, a avut loc inaugurarea oficială a Casei Francofoniei din cadrul Universității Politehnice din București, ceremonie derulată sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, în prezența Secretarului General al Francofoniei.

În contextul aniversării a 30 de ani de apartenență a țării noastre la Francofonia instituțională, Președintele României a conferit, prin Decret Prezidențial, ordine naționale unor personalități marcante din cadrul instituțiilor Francofoniei, inclusiv din Franța, pentru contribuția lor la promovarea imaginii României în rândul statelor membre ale Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF). Ceremonia de înmânare de către ministrul afacerilor externe, Luminița Odobescu, a unora dintre aceste decorații s-a desfășurat la 19 martie, în cadrul evenimentului anual de celebrare a Zilei Internaționale a Francofoniei.

Tema comună a Zilei Internaționale a Francofoniei din acest an și a viitorului Summit al Francofoniei (Franța, 4-5 octombrie 2024) este „Creați, inovați, întreprindeți în limba franceză”.

România are ca prioritate constantă promovarea Francofoniei la nivel regional și internațional, în special prin susținerea principiilor și valorilor acesteia, prin contribuții financiare și derularea unor programe unice, cum sunt bursele Eugene Ionescu sau Cursul Internațional Superior în limba franceză pentru ofițerii care participă la misiunile ONU de menținere a păcii, precum și printr-o dezvoltare fără precedent a Francofoniei științifice și academice.

În 2024 vor avea loc, la București, evenimente francofone de promovare atât a rolului României în cadrul OIF, cât și a Francofoniei în plan mai amplu.

Astfel, România va găzdui Misiunea Economică și Comercială a Francofoniei în Europa Centrală și de Est (27-29 martie 2024), reuniunea Comisiei pentru Educație, Cultură și Comunicare a Adunării Parlamentare a Francofoniei (2-5 aprilie 2024), Simpozionul organizat de secția română a Uniunii Presei Francofone „Europa, mass-media și știri false” (18-19 aprilie 2024), Universitatea de Vară a OIF (8-12 iulie 2024) și al IV-lea Congres al Federației Internaționale a Profesorilor de limbă Franceză „Împreună în francezăGândește, discută, acționează asupra lumii de azi și de mâine” (4-7 septembrie 2024).

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.