Acasă Externe Agenda Europeana Regulament european pentru închirierile pe termen scurt

Regulament european pentru închirierile pe termen scurt

DISTRIBUIȚI

171581 – 19032024 – Închirierea de apartamente, case sau camere pentru perioade scurte de timp a devenit o formă comună de cazare pentru turiști și călători. Platformele online au impulsionat utilizarea acestor servicii, care reprezintă actualmente aproape un sfert din numărul total de unități turistice de cazare din UE.

Consiliul Uniunii Europene a adoptat un regulament privind colectarea și schimbul de date pentru serviciile de închiriere de locuințe pe termen scurt, care vor permite aplicarea unor politici locale eficace și proporționale pentru a aborda provocările și oportunitățile asociate sectorului închirierilor pe termen scurt. Regulamentul asigură un echilibru între promovarea inovării și protejarea comunităților. El permite o concurență loială în cadrul sectorului, garantând consumatorilor calitate în același timp. Pe ansamblu, acest regulament va contribui la un ecosistem turistic mai sustenabil și va sprijini tranziția digitală a acestuia.

Noile norme introduc cerințe armonizate de înregistrare pentru gazde și pentru proprietățile închiriate pe termen scurt, inclusiv acordarea unui număr unic de înregistrare care să fie afișat pe site-urile imobiliare și pe platformele online. Pentru obținerea acestui număr de înregistrare, care va fi obligatoriu pentru furnizarea de servicii de închiriere de locuințe pe termen scurt, gazdele vor transmite informații simple. Platformele online vor trebui să furnizeze periodic informații unui punct unic de intrare digital din statele membre cu privire la activitățile de închiriere ale gazdelor lor. Aceasta va ajuta autoritățile competente să elaboreze statistici fiabile și să ia măsuri de reglementare în cunoștință de cauză.

În urma aprobării de către Consiliu a poziției Parlamentului European, actul legislativ este adoptat.

După semnarea de către președintele Parlamentului European și președintele Consiliului, regulamentul se va publica în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și va intra în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării. Regulamentul se aplică după 24 luni de la intrarea sa în vigoare.

Regulamentul vizează doar armonizarea sistemului de înregistrare, cu dispoziții comune, și nu reglementează accesul pe piață pentru serviciile de închiriere pe termen scurt.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.