Acasă Economie Transelectrica anunță finalizarea celui mai provocator proiect de construire a unei linii...

Transelectrica anunță finalizarea celui mai provocator proiect de construire a unei linii electrice aeriene de 400 kV  (Porțile de Fier – Reșița) din ultimii 30 de ani

DISTRIBUIȚI

171428 – 01032024 – Proiectul de construire al Liniei Electrice Aeriene 400 kV Porțile de Fier – (Anina) – Reșița, cel mai complex, din punct de vedere tehnic, și dificil proiect de linie realizat în România, în ultimii 30 ani, a trecut de proba funcționării tehnice a instalației electrice.

Linia, al cărei traseul traversează în cea mai mare parte zonă muntoasă, cu teren accidentat, va fi operaționalizată după construirea stației 400 kV Reșița (care va permite și operaționalizarea Liniei Electrice Aeriene 400 kV de interconexiune Reșița – Pancevo), estimată în semestrul al doilea al anului.

Noua Linie Electrică Aeriană 400 kV Porțile de Fier – (Anina) – Reșița are o lungime totală de 117 kilometri și este alcătuită din două tronsoane: o construcție nouă cu 259 de stâlpi (tronsonul Porțile de Fier – Anina), cu o lungime de 81,1 kilometri, și modernizarea unei linii existente de 142 de stâlpi (tronsonul Anina – Reșița), cu o lungime de 36 de kilometri. Valoarea totală a proiectului de investiții este de 150 de milioane de lei, lucrările fiind executate de Electromontaj București în asociere cu  Romelectro și subcontractanții Emfor Montaj, Electromontaj Sibiu și Electromontaj Cluj. Proiectarea liniei a fost realizată de Institutul de Studii și Proiectări Energetice București.

Linia Electrică Aeriană 400 kV Porțile de Fier – (Anina) – Reșița este parte a proiectului de trecere la tensiunea de 400 kV a Axului Porțile de Fier-Reșița-Timișoara-Săcălaz-Arad, care completează Inelul de 400 kV al României, în zona de sud-vest.

Corelat cu retehnologizarea Stației Electrice de Transformare Reșița și interconexiunea cu Serbia prin Linia Electrică Aeriană 400 kV Reșița-Pancevo, va crește capacitatea de preluare de consumatori noi, de surse noi de producere a energiei electrice și capacitatea de transport transfrontalier și vor putea fi instalate capacități de producție a energiei electrice din surse regenerabile de circa 1.000 MW (aproximativ 15 % din totalul producției la nivelul țării).

Trecerea la tensiunea de 400 kV axului Porțile de Fier-Reșița-Timișoara-Săcălaz-Arad/ LEA 400 kV Porțile de Fier – (Anina) – Reșița este un proiect inclus în lista de Proiecte de Interes Comun European, făcând parte din clusterul „Mid Continental East Corridor” datorită contribuției sale la implementarea priorităților strategice ale Uniunii Europene privind infrastructura energetică transeuropeană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.