Acasă Economie Contractele pentru Diferență, un instrument de reglare a prețurilor energiei

Contractele pentru Diferență, un instrument de reglare a prețurilor energiei

DISTRIBUIȚI

171765 – 08042024 – Pentru sprijinirea investițiilor în sectorul energetic, Guvernul a adoptat cadrul pentru contractele pentru diferență, cu o valabilitate de 15 ani, și care stabilește că prețul de vânzare pentru energia electrică este setat prin licitație. Potrivit prevederilor hotărârii de guvern, când media lunară a prețurilor din piață depășește prețul setat în mod competitiv la licitație, iar investitorul câștigă mai mult, acesta va returna statului diferența. Când prețurile din piață sunt sub prețul stabilit prin licitație, investitorul va primi de la stat diferența de preț. Procedurile acestei scheme de ajutor de stat contractele pentru diferență, inclusiv prețul maxim de exercitare setat pentru prima licitație din acest an, au fost stabilite cu ajutorul unor consultanți ai Băncii Europene de Reconstrucție și Dezvoltare. Prețul maxim de exercitare setat pentru prima licitație din acest an a fost setat la 91 euro/MW/oră pentru eolian și 93 euro/MW/oră pentru solar.  Schema pentru contractele pentru diferență va fi aplicată în viitor și pentru alte tehnologii (eolian offshore, fotovoltaice, hidrocentrale, centrale nucleare, hidrogen și stocarea energiei).

În baza mecanismului Contractului pentru Diferență, se acordă ajutor de exploatare pentru operarea unor capacități de producție energie electrică.

Acordarea acestui tip de ajutor de operare se realizează fie în baza unor scheme de ajutor de stat, fie în baza unui ajutor de stat ad-hoc, notificate și aprobate de DG Competition.

În cazul schemelor de tip Contract pentru Diferență (CfD), prețul de exercitare pentru un contract este determinat prin licitație, iar în cazul unui ajutor de stat CfD ad-hoc, prețul de exercitare este determinat prin negociere.

Orice schemă de tip CfD sau ajutor de stat CfD ad-hoc și orice contract CfD aferent se supune autorizării și face obiectul deciziei de autorizare a ajutorului de stat din partea Comisiei Europene.

Bugetul total estimat al schemei este de 3.000.000.000 de euro și este asigurat din Fondul pentru Modernizare. În cazul epuizării prognozate sau efective a resurselor financiare alocate din Fondul de modernizare, Ministerul Energiei va identifica modalități de acoperire al deficitului CfD si va notifica Comisiei Europene orice modificare a ajutorului existent.

Potrivit ministrului Sebastian Burduja, în acest moment nimeni nu are o estimare exactă a evoluției prețului energiei în orizontul celor 15 ani, dar există mecanisme, inclusiv pârghii ale ANRE, pentru recalcularea prețului de referință: dacă prețurile în piață sunt foarte jos, se vor recalcula, dar dacă, la finalul unui an, există un profit care excesiv, va fi introdus un mecanism de profit sharing, în care se împart sumele, 50% contrapartea, partea publică, 50% investitorul privat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.