Acasă Cultura/Media ”Dimineața Cuvintelor”, un festival pentru încurajarea lecturii în rândul copiilor de pretutindeni

”Dimineața Cuvintelor”, un festival pentru încurajarea lecturii în rândul copiilor de pretutindeni

DISTRIBUIȚI

171764 – 08042024 – La începutul lunii aprilie, Filiala Literatură pentru copii și tineret din cadrul Uniunii Scriitorilor a organizat prima ediție a Festivalului de literatură pentru copii și tineret ”Dimineața Cuvintelor”, destinat copiilor români de pretutindeni. Timp de două zile, elevii de la mai multe școli din București i-au ascultat la Casa Oamenilor de Știință din cadrul Academiei Române, pe cei 33 de invitați ai festivalului, scriitori importanți sau directori de reviste pentru copii provenind din România, Republica Moldova, Ucraina sau Canada.

La deschidere a participat prim-vicepreședintele Uniunii Scriitorilor din România, Varujan Vosganian.

Pe parcursul celor două zile de festival au citit din creațiile lor scriitorii: Claudia Partole, Passionaria Stoicescu, Arcadie Suceveanu, Iulian Filip, Ștefan Mitroi, Petre Craciun, Ianoș Țurcanu, Carolina Ilica, Sergiu Afanasiu, Laura Grunberg, Titus Știrbu,  Florentina Chifu, Alexandru Mironov, Michael Haulică, Danuț Ungureanu, George Arion, Mihaela Oancea, Fevronia Spirescu, Iuliana Dinu, Mariana Țăpuș, Rodica Elena Lupu, Irene Postolache, Simona Epure, Elena Bolânu și Elena Lupșan.

Din program a făcut parte și o inedită masă rotundă, intitulată „Revistele pentru copii de altădată și de astăzi”, la care au participa și directori de reviste pentru copii din România (Petre Crăciun, „Dimineața cuvintelor”), Republica Moldova (Ion Anton, „Florile Dalbe”, Sergiu Afanasiu, „Alunelul” și Elena Vizir, „Spiridușii”), Ucraina (Maria și Nicolae Șapca, revista „Recreația Mare”) și Canada (Liuba Sârbu, revista „Pici Voinici”, prin Zoom).

În prima zi a festivalului a fost lansat primul număr al revistei cultural-educative pentru copii „Dimineața cuvintelor”, editată de Filiala Literatură pentru copii și tineret, care va avea apariție trimestrială. Revista a fost transpusă și în alfabetul Braille, iar Radu Denisa, de la Școala pentru Deficiențe de Vedere București, a citit două poeme (de Ana Blandiana și Sergiu Afanasiu) în cadrul festivalului.

Cu prilejul lansării, titlul de „Ambasador al revistei Dimineața cuvintelor” i-a fost acordat lui Rareș Prisacariu, câștigătorul Concursului Românii au Talent, un obișnuit al activităților culturale din România.

Scriitorii prezenți au adoptat și semnat „Declarația de la București pentru încurajarea lecturii”, un semnal de alarmă în legătură cu scăderea interesului pentru lectură care propune o serie de măsuri pentru remedierea acestei situații.

Festivalul s-a încheiat miercuri prin acordarea premiilor Filialei pe anul 2023 și a unor diplome de excelență tuturor participanților.

Premiul Cartea anului a fost decernat scriitoarei Fevronia Spirescu, pentru volumul „Războiul cu un ceai de mentă”, iar cele două Premii Opera Omnia au fost acordate scriitorilor Alexandru Mironov și Spiridon Vangheli.

Cu prilejul festivității de închidere a festivalului, Corul „Clopoțeii Veseli” al Colegiului Național „Mihai Eminescu”, București (coordonator Florentina Chifu) a interpretat mai multe piese pentru copii, acompaniat la pian de prof. Petre Ștefanescu. Elevul Radu Alexandru Barbu (clasa a VI-a, Școala Gimnazială de Muzică nr. 4) a interpretat o piesă la violoncel, acompaniat la pian de prof. Irina Barbu.

Rareș Prisacariu a recitat poezii ale Anei Blandiana și Arcadie Suceveanu, iar Alex Matei Marcu a relatat cum a intrat în rolul personajului „Matei dintr-a IV-a”.

În cele două zile de festival au participat peste 400 de elevi din București și 100 de la școlile din Chiajna unde a avut loc o întâlnire cu scriitorii sosiți de peste hotare organizată de poetul Andrei Cosmin Tudor, directorul bibliotecii.

Toți copiii au primit gratuit primul număr al revistei „Dimineața cuvintelor” și autografe din partea scriitorilor pe care i-au întâlnit la festival.

Au putut fi vizionate: Expoziția  „Cărțile copilăriei”, organizator „Asociația Muzeul jucăriilor” – Cristian și Mihai Dumitru, expoziția de cărți neconvenționale  aparținând poetei Carolina Ilica și o parte din expoziția de stilouri și manuscrise ale scriitorilor români din „Colecția Petre Crăciun”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.