Acasă Externe Agenda Europeana PE aprobă noi reforme pentru piața UE a gazelor

PE aprobă noi reforme pentru piața UE a gazelor

DISTRIBUIȚI

171819 – 12042024 – Pentru asigurarea aprovizionării cu energie și abordarea schimbărilor climatice, deputații europeni au adoptat joi o nouă directivă (cu 425 voturi pentru, 64 împotrivă și 100 de abțineri) și un nou regulament (cu 447 voturi pentru, 90 împotrivă și 54 abțineri) privind piețele gazelor și hidrogenului, planuri pentru facilitarea introducerii pe piață a gazelor din surse regenerabile și cu emisii scăzute de dioxid de carbon, inclusiv a hidrogenului.

Legislația va introduce un sistem comun de achiziții de gaze pentru a evita concurența între statele membre și un proiect-pilot de consolidare a pieței de hidrogen a UE pentru o perioadă de cinci ani.

Regulamentul se concentrează, de asemenea, pe creșterea investițiilor în infrastructura de hidrogen, în special în regiunile carbonifere, promovând tranziția către surse de energie sustenabile (biometanul și hidrogenul cu emisii scăzute de dioxid de carbon).

Înainte de publicarea în Jurnalul Oficial al UE, ambele texte vor trebui adoptate oficial de Consiliu.

Pachetul legislativ reflectă ambițiile tot mai mari ale UE în materie de climă, astfel cum se prevede în Pactul verde european și în pachetul „Pregătiți pentru 55”. Directiva actualizată vizează decarbonizarea sectorului energetic și include dispoziții privind drepturile consumatorilor, operatorii de transport și de sistem și operatorii de sisteme de distribuție, accesul terților și planificarea integrată a rețelei, precum și autoritățile de reglementare independente. Regulamentul actualizat va impulsiona infrastructura existentă de gaze naturale să integreze o pondere mai mare a hidrogenului și a gazelor din surse regenerabile, prin intermediul unor reduceri tarifare semnificative. Acesta include dispoziții de facilitare a amestecului de hidrogen cu gaze naturale și gaze din surse regenerabile, precum și o cooperare mai strânsă la nivelul UE în ceea ce privește calitatea și stocarea gazelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.