171820 – 12042024 – După ce unii organizatori de evenimente au reclamat creșterea tarifelor de închiriere a zonelor aflate în administrarea ANAR, Apele Române precizează că ”prin aprobarea, în Consiliul de Conducere al ANAR, a tarifului de utilizare, s-a contribuit la desfăşurarea, în condiţii legale, a unor evenimente culturale, sportive, de agrement, campanii publicitare de scurtă durată etc. Menţionăm faptul că aceste tarife au fost aplicate începând cu iulie 2023. O astfel de utilizare, pe termen limitat, nu putea face obiectul procedurilor de licitaţii pentru atribuirea bunurilor din domeniul public al statului aflate în administrarea A.N. ”Apele Române”, natura acestor evenimente fiind incompatibilă cu rigorile închirierii, prevăzute de OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ. Tarifele aprobate, în mod similar, ţin cont de referinţe de piaţă pentru aprobarea unor tarife pentru utilizarea temporară a locurilor publice, aprobate prin hotărâri de consilii locale”.
De asemenea, explică faptul că tarifele sunt aplicate tuturor celor care vor să organizeze evenimente, indiferent de locaţiile aflate în administrarea ANAR și sunt calculate în funcţie de suprafaţă şi durata evenimentului.
”În calitate operator unic al resurselor de apă care deține monopol strategic de interes național, Administrația Națională „Apele Române” a transpus prevederile Anexei nr. 3, art.4 alin.3 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 107/2002, cu modificările și completările, pentru a veni în întâmpinarea interesului manifestat din partea beneficiarilor de la nivelul Administrațiilor Bazinale de Apă, în scopul utilizării domeniului public al statului aflat în administrare (lacuri și lacuri de acumulare, diguri, cursuri de apă și plaje etc.).
Astfel, ANAR a stabilit și aplicat, încă din iulie 2023, tarife de utilizare care reglementează desfășurarea, în condiții legale, a unor evenimente culturale, sportive, de agrement, campanii publicitare de scurtă durată, etc. Menționăm faptul că aceste tarife, aprobate în Consiliul de Conducere al ANAR și aplicate din vara lui 2023, nu au fost modificate până în prezent.
Este vorba despre evenimente de maxim 10 zile, fără a fi repetitive care îi responsabilizează pe utilizatori să protejeze perimetrul de desfășurare a evenimentului și să păstreze mediul curat”, se arată în comunicatul ANAR.
Apele Române mai arată că desfășurarea unor evenimente implică inclusiv efectuarea de manevre la baraje, riscuri pentru cei care vor să efectueze anumite activităţi, anumite responsabilităţi pentru protejarea zonelor folosite. De asemenea, exemplifică cu faptul că în urma desfăşurării unor evenimente sunt posibile degradări ale lucrărilor de apărare (diguri), pot fi furate anumite componente sau, la finalul evenimentelor, insuficienta curăţare, neigienizarea ori degradarea zonei de desfăşurare.