Acasă Social Platforma ReCONECT – inovație în corelarea educației cu piața muncii prin tehnologie...

Platforma ReCONECT – inovație în corelarea educației cu piața muncii prin tehnologie și colaborare interinstituțională

DISTRIBUIȚI

171826 – 12042024 – Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) a implementat și finalizat proiectul ReCONECT în cadrul căruia s-a realizat o platformă informatică ce are drept scop îmbunătățirea corelării ofertei educaționale cu cerințele pieței muncii, prin crearea unui Mecanism Integrat de Anticipare, Monitorizare, Evaluare a Pieței Muncii și Educației.

În vederea asigurării funcționării acestui mecanism, Guvernul a adoptat o hotărâre prin care sunt stabilite autorităţile și instituţiile publice implicate, responsabilitățile acestora, precum și datele administrative din sistemele, bazele de date sau registrele gestionate de acestea, care pot fi accesate prin platforma informatică ReCONECT.

„Proiectul “ReCONECT – Adaptare la Schimbare – Mecanism Integrat de Anticipare, Monitorizare, Evaluare a Pieței Muncii și Educației” reprezintă o inițiativă strategică și este complet inovatoare prin obiectiv, prin soluția informatică și rezultate, dar și prin construcția parteneriatului extins și prin abordarea coordonată a celor două domenii, educație și ocupare. Mai mult, proiectul ReCONECT, în valoare de aproximativ . 4 milioane euro finanțat din Fondul Social European, a fost condiționalitate favorizantă pentru finanțarea domeniilor de ocupare, educație și formare profesională din fondurile structurale europene 2021-2027″, a declarat Florin Cotoșman, președintele ANOFM.

Platforma informatică dezvotată în cadrul proiectului “ReCONECT – Adaptare la Schimbare – Mecanism Integrat de Anticipare, Monitorizare, Evaluare a Pieței Muncii și Educației” este un prim pas către un proiect big data în România, datorită capacității sale de a interconecta baze de date masive provenite de la diverse instituții. Această interconectare permite o analiză complexă și detaliată a datelor din piața muncii, educației și formării profesionale, oferind astfel o bază solidă pentru decizii informate și eficiente în adaptarea continuă a ofertei educaționale la cerințele economice actuale.

Platforma informatică încorporează tehnici avansate de procesare a datelor pentru a asigura un flux continuu de informații actualizate și relevante, în cadrul celor trei componente esențiale ale aplicației: mecanismul de monitorizare a inserției absolvenților în piața muncii, mecanismul de anticipare a nevoilor de competențe pe termen scurt și lung și mecanismul de evaluare a politicilor publice în domeniul educației și ocupării forței de muncă.

Pe lângă Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, instituțiile care vor asigura funcționarea Mecanismului integrat sunt: Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, Ministerul Educației, Institutul Naţional de Cercetare Ştiinţifică în Domeniul Muncii și Protecţiei Sociale, Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării, Centrul Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional și Tehnic și Autoritatea Națională pentru Calificări.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.