Acasă Externe Agenda Europeana Protocol UE-Japonia privind fluxurile transfrontaliere de date

Protocol UE-Japonia privind fluxurile transfrontaliere de date

DISTRIBUIȚI

 171991 – 30042024 –  Consiliul a adoptat decizia încheierii unui protocol cu Japonia privind fluxurile transfrontaliere de date.

Protocolul va consolida securitatea juridică, garantând faptul că fluxurile de date dintre UE și Japonia nu sunt împiedicate de măsuri nejustificate de localizare a datelor și asigurând totodată beneficiul liberei circulații a datelor, în conformitate cu normele UE și ale Japoniei privind protecția datelor și economia digitală.

Protocolul va permite întreprinderilor să gestioneze datele fără cerințe administrative sau de stocare greoaie și le va oferi un cadru juridic previzibil.

Vor fi eliminate cerințele privind localizarea datelor (stocarea fizică a datelor lor la nivel local).

În același timp, protocolul garantează că normele UE și ale Japoniei referitoare la protejarea datelor cu caracter personal și a vieții private, care contribuie la încrederea în economia digitală, vor fi respectate pe deplin.

Acordul va intra în vigoare după ce va fi ratificat de Japonia, iar cele două părți își vor notifica reciproc finalizarea procedurilor lor interne.

În septembrie 2022, Consiliul Europei a aprobat directive de negociere pe baza cărora Comisia să negocieze includerea unor dispoziții privind fluxurile transfrontaliere de date în Acordul dintre UE și Japonia pentru un parteneriat economic. Negocierile s-au încheiat, în principiu, la 28 octombrie 2023.

La 29 ianuarie 2024, Consiliul a adoptat decizia privind semnarea protocolului, iar la 31 ianuarie a avut loc semnarea.

La 14 martie 2024, Parlamentul European a aprobat protocolul.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.