Acasă Externe Agenda Europeana Campania pentru încurajarea cetățenilor europeni să participe la scrutinul din iunie și...

Campania pentru încurajarea cetățenilor europeni să participe la scrutinul din iunie și să protejeze democrația

DISTRIBUIȚI

 171990 – 30042024 –  În contextul apropierii alegerilor din 9 iunie și al provocărilor cu care se confruntă UE, Parlamentul European a lansat a doua etapă a campaniei de comunicare dedicată alegerilor pentru Parlamentul European, care se desfășoară sub sloganul „Folosește-ți votul. Sau alții vor decide pentru tine”.

Campania se va desfășura pe mai multe paliere – evenimente mass-media, comunicări online, implicarea unor parteneri publici și privați, inițiative de mobilizare a comunităților și programe educaționale special concepute pentru a rezona cu oamenii din întreaga Uniune Europeană, inclusiv videoclipul „Folosește-ți votul”, care explorează istoria eterogenă a numeroaselor țări europene care au suferit de pe urma unor conflicte armate sau a limitării libertăților individuale. El vorbește și despre fragilitatea democrației atunci când nu este susținută activ.

„Democrația este o responsabilitate colectivă, nu față de o idee politică sau de o cauză specifică, ci față de noi toți”, a declarat purtătorul de cuvânt al Parlamentului European Jaume Duch. „În democrația noastră europeană, suntem mai uniți decât am putea crede, dincolo de națiuni, sensibilități politice și generații. Trăim vremuri polarizate și e ușor să uităm asta. Campania noastră este concepută pentru a ne reaminti ceea ce ne unește.”

Interesul pentru alegerile europene este în creștere

În 2019, peste jumătate dintre alegătorii eligibili din Europa s-au prezentat la urne (50,6 %). 51,2% dintre cetățenii români au votat la alegerile europene din 2019.

Sondajul de opinie Eurobarometru din primăvara lui 2024, la care au răspuns peste 26.000 de cetățeni din toate țările Uniunii, arată că peste 60 % dintre europeni sunt interesați de alegerile europene din 6-9 iunie, cu 11% mai mult decât în primăvara anului 2019 (sondaj realizat cu trei luni înainte de alegerile europene anterioare). În plus, 71 % dintre respondenți declară că probabil vor vota, cu 10% mai mult decât în sondajul anterior. 74% dintre cetățenii români spun că probabil vor vota la următoarele alegeri europene, cu 19% mai mult decât înainte de alegerile europene din 2019, când 55% dintre români spuneau că este probabil să voteze.

Patru din cinci europeni sunt de acord cu afirmația că „Votul este important pentru a menține democrația puternică” (81%) și că „Votul este important pentru a asigura un viitor mai bun următoarelor generații” (84 %). Peste opt europeni din zece (81%) consideră că a vota este cu atât mai important în situația geopolitică actuală.

Videoclipurile pot fi găsite pe site-ul internet al Parlamentului European privind alegerile europene și pe canalul de YouTube al Biroului Parlamentului European în România. De asemenea, vor fi disponibile versiuni adaptate pentru TV, cinema, radio și social media.

Între 6 și 9 iunie 2024, peste 370 de milioane de persoane din toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene sunt chemate să voteze la alegerile europene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.