Acasă Anchete Interne Schengen, fotbal și migrație

Schengen, fotbal și migrație

DISTRIBUIȚI

 171859 – 17042024 – Polițiști și jandarmi din România vor fi detașați în Germania pe durata Campionatului European de Fotbal Masculin UEFA 2024, care începe în luna iunie, a anunțat ministrul de Interne Cătălin Predoiu la finalul întrevederii pe care a avut-o cu ministrul german de Interne Nancy Faeser.

Angajații MAI sunt parte a sprijinului acordat ministerului de Interne german de țările participante pentru menținerea ordinii publice și prevenirea violenței. Ministrul de Interne Cătălin Predoiu nu a spus dacă instituția pe care o conduce are o listă de suporteri români despre care știe că ar putea provoca probleme.

În privința românilor care călătoresc pentru meciurile din Germania, aceștia ”nu vor beneficia de controale diferite față de cele stabilite prin sistemul Schengen. Asta înseamnă că va fi o derulare mult mai rapidă a procedurilor de control la intrare”, a punctat Faeser, care a mai spus că se așteaptă ca suporterii români care vin la campionatul european să se poarte la fel ca germanii care ajung în România. ”Să încurajeze echipa națională cât mai mult, dar să nu uite că fiecare dintre ei și toți laolaltă reprezintă România în tot ce fac acolo unde merg”, a completat Predoiu.

La finalul întâlnirii cu presa, miniștrii Faeser și Predoiu au făcut schimb de tricouri ale reprezentativelor naționale de fotbal.

O problemă importantă care a fost discutată de cei doi oficiali s-a referit la dosarul Schengen a cărui rezolvare în acest an ”va demonstra coeziunea europeană, faptul că acest proiect funcționează, în contextul unui curent din ce în ce mai important anti-european se face auzit în multe state din Europa”, a afirmat ministrul român de Interne Cătălin Predoiu. Cei doi miniștri au reconfirmat că România îndeplinește de 14 ani criteriile tehnice de aderare la spațiul comun de liberă circulație.

,,În dosarul Schengen, Germania va continua să sprijine puternic România. Ministrul federal de interne Nancy Faeser va discuta curând cu ministrul Karner și alți colegi miniștri europeni în acest sens. România își va asuma un rol de lider pro-activ în aplicarea măsurilor din cadrul noului Pact pentru migrațiune și azil”, a spus Predoiu.

”Compromisul cu Austria nu este suficient. Schengen este o piatră de temelie a proiectului nostru european și tocmai în aceste vremuri este important să arătăm solidaritate și putere”, a completat oficialul german, precizând că ”va exista întregul sprijin al cancelarului federal și al meu pentru aderarea completă a României la spațiul Schengen”.

Cele două părți au salutat eliminarea controalelor la frontierele interne aeriene și maritime la data de 31 martie 2024, oficialul german reconfirmând sprijinul pentru extinderea acquis-ului Schengen pentru România și Bulgaria și la frontierele terestre cât mai curând.

 Cei doi demnitari au abordat și problematica combaterii migrației ilegale și traficului de ființe umane la nivel european, subliniind necesitatea identificării celor mai bune soluții în acest sens. Ministrul Predoiu a arătat, pe bază de statistici FRONTEX, faptul că România combate eficient migrația ilegală, a prezentat măsurile luate și care vor urma pe această linie de activitate și a asigurat faptul că vom continua să acționăm în litera și spiritul cadrului normativ european acțiunile circumscrise politicii de migrație – de la implementarea noului Pact pentru migrație și azil, la cooperarea cu vecinii imediați și cu alte state terțe prioritare pentru atingerea obiectivelor comune.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.